Ministrul Muncii: „Creșterea salariului minim pe economie conduce și la prevenirea plecării oamenilor la muncă în străinătate”

Raluca Turcan, ministrul Muncii și Protecției Sociale, a declarat, la Timișoara, că este nevoie ca salariul minim pe economie să crească în România și pentru prevenirea plecării oamenilor la muncă în străinătate. Ministrul susține că la finalul lunii octombrie va fi propusă o variantă de majorare.

Raluca Turcan a vorbit și despre creșterea salariului minim pe economie în România, în timpul vizitei realizate vineri la Timișoara. Astfel, ministrul Muncii și Protecției Sociale susține că o variantă finală va fi propusă până la finalul lunii octombrie.

Salariul minim trebuie să crească pentru că nivelul este insuficient, dar este important ca această creștere să se regăsească și în puterea de cumpărare și să fie suportată și de mediul economic. Intenționăm ca la finalul lunii octombrie să putem pune o variantă pe masa negocierilor, astfel încât să oferim și predictibilitate mediului de afaceri cu privire la salariu minim ce va intra în vigoare de la începutul anului viitor. Practic, creșterea salariului minim conduce și la prevenirea plecării oamenilor la muncă în străinătate. Nivelul de salarizare din România, dacă ne uităm la cifrele care arată inclusiv costurile cu forța de muncă în România, reprezintă un motiv pentru migrarea oamenilor și alegerea să lucreze în străinătate”, a afirmat Raluca Turcan.

De asemenea, ministrul Muncii a precizat că, pe lângă salariile mai mari pe care le primesc, românii preferă să plece la muncă în străinătate și pentru că sunt nemulțumiți de calitatea sistemului educațional și de cel al sănătății, dar și de infrastructură.

La nivel național, disponibilul identificat de locuri de muncă este de 250.000. Aproape cu orice angajatori discuți, prima problemă ridicată este lipsa forței de muncă și a lipsei de forță de muncă bine calificată. Motivul vine dintr-un cumul de factori. Nivelul de salarizare pentru angajați reprezintă un motiv pentru a nu accesa locuri de muncă în țară și a prefera să plece în străinătate. Inclusiv creșterea salariului minim poate stopa plecarea la muncă în străinătate. Apoi oamenii sunt nemulțumiți de condițiile sociale din România: de calitatea sistemului educațional, de sănătate, plus infrastructură. Sunt probleme cronice pe care România le are”, a detaliat Raluca Turcan.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/