„Bărbaţii nu văd în noi un adversar!”

Liderii organizaţiilor judeţene de femei din PNL şi-au dat întâlnire în acest weekend la Băile Herculane, pentru un seminar în cadrul căruia au învăţat cum să devină lider pe scena politică şi să câştige încrederea electoratului.

După ministrul Turismului, Maria Grapini, care a vizitat staţiunea de pe Valea Cernei în urmă cu o săptămână, alte două reprezentante ale Guvernului au venit la Herculane în acest weekend. Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, şi Lucia Ana Varga, ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, care este şi lider al Organizaţiei Femeilor Liberale, au participat la o întâlnire cu colegele de partid. „Este una din ocaziile în care femeile învaţă să facă politică în mod eficient şi cu profesionalism. Am vorbit despre discursul public şi despre cum comunicăm ideile liberale şi politicile liberale către electorat. Am început această pregătire a femeilor în urmă cu doi ani. Au dat roade pregătirile, pentru că avem femei consilier local, consilier judeţean, care exprimă politicile şi valorile liberale în mod eficient”, a declarat Lucia Ana Varga.

Mariana Câmpeanu îşi doreşte ca, în societate, în funcţiile politice şi administrative, femeile liberale să fie întotdeauna pe primul loc, să reprezinte cu cinste partidul şi femeile în general, să fie pregătite, serioase şi să răspundă tuturor nevoilor societăţii. Ministrul Muncii le-a vorbit liberalelor despre caracteristicile unui lider politic, dar le-a dat şi câteva sfaturi mai tinerelor sale colege, gândindu-se, probabil, că Parlamentul României şi chiar cel european seamănă uneori cu un catwalk. „Eu cred că în primul rând trebuie să vrei să fii în faţă. A fi în faţă nu înseamnă întotdeauna să primeşti osanale, să ţi se deschidă uşi sau să ţi se spună cuvinte de laudă. A fi în faţă înseamnă să primeşti toate loviturile tu şi să nu le primească şi cei care te-au urmat crezând în tine. În altă ordine de idei, este bine să ne îngrijim întotdeauna, să fim îmbrăcate corect, să fim curate, aranjate şi mai ales să avem o ţinută decentă. Oricât de frumoase am fi, oricât de tinere, oricât de perfecte am fi la corp, dacă ai să te duci în faţa unui bărbat cu o fustă din care ţi se văd chiloţii şi cu un decolteu până la buric, niciodată nu o să se uite la tine decât ca la o femeie şi atât. Nu o să vadă în tine un adversar, un pericol, un tovarăş de grup. Aveţi foarte mare grijă, pentru că acest lucru vă va da demnitate”, a recomandat Mariana Câmpeanu.

Recomandări de la Vela şi Frunzăverde

Invitaţi să le vorbească doamnelor despre succesul în politică şi despre modul în care trebuie să se prezinte un lider au fost Marcel Vela şi Sorin Frunzăverde. „Aceste seminarii urmează să stabilească criteriile pe care va trebui construit discursul politic al unui candidat liberal, al unui candidat de dreapta, şi care pe lângă asumările individuale trebuie să aibă şi o dimensiune de grup, o dimensiune ce ţine de apartenenţa la un partid de dreapta. Acest seminar se referă şi la viitoarele alegeri, dar şi la activitatea politică până la viitoarele alegeri, fie că sunt cele europarlamentare, fie că sunt, ulterior, cele pentru administraţiile locale sau Parlamentul României”, a spus Frunzăverde. Vela le-a prezentat colegelor liberale mai multe tehnici de abordare a discursului politic. „Aceste întâlniri nu puteau avea loc decât într-o sală cu numele Afrodita, zeiţa frumuseţii, pentru că femeile, nu numai cele liberale, reprezintă frumuseţea şi puritatea. Ceea ce s-a întâmplat la Herculane este o pregătire pentru perspectiva tuturor alegerilor care vor urma, dar în acelaşi timp este şi un moment important pentru a pregăti noi lideri politici, femei lider politic, pentru că este important pentru PNL să promoveze femeia”, a declarat, în stilu-i deja caracteristic, liderul PNL Caraş-Severin.