Ministrul Marcel Vela face un cadou de Crăciun Spitalului din Caransebeș

Cu banii oferiți de Guvernul Orban se reduc datoriile la Spitalul Municipal de Urgență din Caransebeș, dar tot mai rămân câteva milioane de lei bune arierate (datorii mai vechi de 90 de zile) care îngreunează bugetul unității medicale. 

Pe lângă cei 420.000 de lei care au fost alocați inițial, la propunerea Ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, premierul Ludovic Orban a semnat în Ajunul Crăciunului alocarea sumei de 950.000 de lei către Primăria Caransebeș, bani cu destinație exactă: achitarea din datoriile pe care spitalul din municipiu le-a acumulat în ultima perioadă.

Managerul spitalului, Adrian Cican, ne-a declarat că meritul pentru a doua tranșă de bani pentru care deja ordinele de plată sunt făcute, în sensul achitării datoriilor în prima zi lucrătoare din 2020, este în totalitate al ministrului caransebeșean Marcel Vela. De altfel, într-o postare pe pagina sa de Facebook, mulțumește public ministrului Afacerilor Interne și prezintă situația datoriilor la zi:

„Am citit anumite afirmații privind alocarea sumei de 950.000 lei de către Guvernul României către UAT Caransebeș cu destinație Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș și aș dori să menționez că artizanul acestei alocări bugetare este Ministrul Marcel Vela. Domnia sa m-a sunat și m-a întrebat despre situația datoriilor spitalului la zi și i-am spus că sunt datorii de 11,5 milioane de lei  din care 8,5 reprezintă arierate. Dintre acestea urgențe ar fi plățile către furnizorii de utilități gaz, curent, apă, canal, gunoi. Un gest extraordinar de benefic pentru Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș. În acest moment spitalul are zero datorii la apă, canal, salubritate, gaz și energie electrică, pentru prima oară în istoria existenței acestui spital. Mai rămân aproximativ 7 milioane lei arierate și un total de aproximativ 9,5 milioane lei total datorii. Acum a rămas să înființăm ambulatoriu de specialitate cu 19 cabinete, să aducem medici tineri specialiști pentru specialitățile noi înființate și aparatură modernă. În ianuarie o să avem aparatură nouă în spital, se va renova noul ambulatoriu și să avem puțină răbdare că Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș va arăta altfel din martie 2020”, menționează managerul spitalului, Adrian Cican.

Șeful unității medicale a explicat că și dacă s-ar șterge toate datoriile spitalului în acest moment, din păcate unitatea medicală nu este în stare să producă venituri pentru a se menține pe linia de plutire, astfel că doar cu acordul unor „elefanți în medicină” și cu sprijinul consilierilor locali actualul proiect de management poate fi implementat cu succes.