Ministrul Justiţiei Tudorel Toader încalcă legea (şi) în cazul senatorului PSD Ionuţ Chisăliţă!

Nu mai e o noutate faptul că ministrul Tudorel Toader interpretează legile după bunul său plac. De astă dată ne vom referi la un caz care nu are legătură nici cu numirea unei nulităţi în fruntea DNA, nici cu Ordonanţa 92, ultima nemernicie juridică a ministrului Justiţiei.  

În şedinţa Senatului din 17 septembrie 2018, la secţiunea de întrebări pentru membrii Guvernului, senatorul PSD de Caraş-Severin Narcis Ionuţ Chisăliţă s-a adresat ministrului Justiţiei, Tudorel Toader. Acesta încă nu a oferit un răspuns, deşi termenul legal de 30 de zile a expirat în 16 octombrie 2018. Obiectul întrebării formulate în Senat, în urmă cu o lună şi două zile, îl reprezintă implementarea Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități.

Senatorul Chisăliţă aminteşte în preambul că Parlamentul României, prin Legea nr. 221/2010 a ratificat Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități, numită în continuare Convenție, adoptată la New York de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite la 13 decembrie 2006, deschisă spre semnare la 30 martie 2007 și semnată de România la 26 septembrie 2007, intrată în vigoare în data de 3 mai 2008.

În acest context, senatorul Ionuţ Chisăliţă îi solicită ministrului Tudorel Toader o serie de informaţii specifice.

„Vă rog să îmi comunicați:

  •  informații cu privire la măsurile și protocoalele specifice pentru a oferi amenajare de procedură, gen și vârstă în cadrul procedurilor judiciare pentru persoanele cu dizabilități, inclusiv oferirea interpretării în limbajul mimicogestual pentru persoanele cu deficiențe de auz și formate accesibile pentru comunicare pentru persoanele surdo-mute, persoane cu dizabilități psihosociale și/sau intelectuale;
  • informații cu privire la accesul la asistență juridică gratuită pentru persoanele cu dizabilități, în special, pentru cei care încă mai trăiesc în instituții;
  • informații cu privire la accesul la justiție pentru femeile cu dizabilități în cadrul procedurilor penale legate de violența pe motive de gen;
  • informații cu privire la accesul programele de formare și de consolidare a capacităților privind Convenția, astfel încât personalul de aplicare a legii și persoanele cu dizabilități să își crească gradul de conștientizare juridică“, sunt solicitările exprimate explicit de senatorul Ionuţ Chisăliţă.

L-am întrebat azi pe senatorul PSD de Caraş-Severin ce răspuns a primit de la ministrul Justiţiei. „Până acum, niciun răspuns“, ne-a declarat Chisăliţă, deşi au trecut cele 30 de zile în care trebuia formulat un răspuns oficial. Ceea ce înseamnă că ministrul Tudorel Toader este mai presus de lege şi în relaţia instituţională cu parlamentarii social-democraţi.

Chisăliţă spune că nu este prima dată când un ministru depăşeşte termenul legal de răspuns la întrebări sau interpelări, uneori un răspuns complet necesitând o documentare mai stufoasă. „Prefer un răspuns întârziat cu câteva zile, dar complet, decât un răspuns în termen, dar evaziv, în care să mi se spună că se va reveni ulterior“, explică senatorul PSD.

1000x100 (5)