Ministrul Educației este acuzat de dascălii cărășeni de instigare publică și abuz în serviciu

Dascălii din Caraș-Severin s-au aliniat la decizia luată de toate confederațiile sindicale din învățământ din România și au depus plângeri penale împotriva ministrului educației, Daniel Funeriu, a secretarului general Corvin Nedelcu și a responsabilului financiar-contabil din cadrul MEC, Mihai Păunică. Întreg scandalul a pornit de la cotizația pentru sindicat, care nu mai este repartizată din salariu.

Programul „EduSal”, care a face calculul salariilor profesorilor din învățământul preuniversitar, a dat peste cap liniștea profesorilor, dar mai ales a sindicaliștilor. Vicepreședintele Federației Educației Naționale, Mariana Zvarici explică de ce s-a ajuns în această situație. „Din programul de calcul transmis de minister, lipsește rubrica de reținere a banilor pentru cotizație. Potrivit articolului 57 din Codul Fiscal, cotizația de sindicat este deductibilă lunar din salariu. În plus, Legea privind Dialogul Social, prevede același lucru. Ceea ce au făcut ei este ilegal”, spune liderul sindical, care preconizează pichetări în perioada care urmează. Pe lângă ilegalitate, președintele FEN Caraș-Severin și vicepreședintele la nivel național, mai explică și absurditatea deciziei. „De acum, ca pe vremea comunismului, trebuie să adunăm manual banii. Ceea ce nu știu cei din minister este că profesorii primeau ajutorul sindicatului atunci când aveau probleme de sănătate, dar nu numai”, subliniază Mariana Zvarici.

 Pângeri penale pentru șefi

tm4ua media express de banat (100x1000px)

Pentru că s-au încălcat toate aceste prevederi, toate confederațiile sindicale din învățământ au depus plângere penală împotriva șefilor de la minister. Acum, ministrul Daniel Funeriu este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi, instigare publică și apologia infracțiunilor. Drept urmare, de luni, 21 noiembrie începe seria pichetărilor la București.

banner 970 x 250