Ministrul Dîncu obligă Consiliul Județean să returneze peste 3 milioane de euro! Din cauza șmenurilor cu firmele de casă!

Neregulile descoperite la Direcția de Administrare a Domeniului Public și Privat din cadrul Consiliului Județean Caraș-Severin sunt tot mai mari de la o zi la alta. Cheltuirea banilor publici cu încălcarea gravă a prevederilor legale, atribuirea preferențială a contractelor exclusiv firmelor de casă și șpăgile plătite sub formă de comisioane au băgat oameni în pușcărie, iar mai nou administrația județeană se vede obligată să returneze milioane Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice!

Viceprim-ministrul Vasile Dîncu, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, a notificat Consiliul Județean Caraș-Severin, în luna aprilie a acestui an, să returneze suma de 9,19 milioane lei, acordată prin contractul semnat în 2013, pentru reabilitarea DJ 608 A Caransebeș – Telescaun. Suma respectivă ar fi fost cheltuită cu nerespectarea prevederilor legale privind atribuirea contractelor de achiziție publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice și a prevederilor contractuale.

Pentru reabilitarea drumului către Muntele Mic, Consiliul Județean a primit în 2013 1,23 milioane de lei. Valoarea finanțării acordate în anul 2014 reprezintă suma totală de 2.567.950 lei (67.950 lei reprezentând rest de plată din anul 2013). În 2015 s-au alocat alți 5,39 milioane lei. În cei trei ani, 2013, 2014 și 2015, ministerul a alocat administrației județene 9,19 milioane.

În notificarea semnată de Vasile Dîncu se face referire la două contracte. Primul, cel cu nr. 2873/10.11.2009, încheiat între Consiliul Județean și controversata SC Technocer. Al doilea, contractul 2092, încheiat cu acordul administrației județene, între SC Tehnocer și SC Excav Prod, firma lui Axente Obrejan, zis Arabela, ce are ca obiect cesiunea parțială a drepturilor și obligațiilor ce decurg din primul contract. Ministerul invocă probleme grave legate de modul în care a fost atribuit și s-a derulat contractul de lucrări. Concluzia este că s-ar fi făcut cu nerespectarea prevederilor legale. Totodată, principiile nediscriminării, tratamentului egal și transparenței în achizițiile publice ar fi fost și ele călcate în picioare de reprezentanții Consiliului Județean. Contractul de finanțare semnat cu MDRAP prevede clar că nerespectarea procedurilor de atribuire a contractelor plătite din bani publici conduc la neeligibilitatea cheltuielilor astfel efectuate. Același contract mai prevede că, atunci când nu se respectă prevederile legale, ministerul solicită automat restituirea în termen de 30 de zile a sumelor decontate necuvenit, iar în situația în care beneficiarii nu restituie sumele respective ministerul solicită în scris Ministerului Finanțelor Publice sistarea alimentării cu cotele defalcate din impozitul pe venit sau sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrare.

Probleme și pe DJ 581 Reșița – Giurgiova

Ministerul Dezvoltării impută Consiliului Județean Caraș-Severin și alte sume de bani, tot pentru contracte derulate cu încălcarea gravă a legii. La începutul lunii mai a acestui an, același Dîncu a semnat o altă notificare, prin care somează Consiliul Județean Caraș-Severin să returneze suma de 4,37 milioane lei, sumă acordată prin contractul semnat în 2013, având ca obiect reabilitarea DJ 581 Reșița – Giurgiova. Și aici ar fi vorba, potrivit documentului venit de la minister, despre încălcarea legii privind atribuirea contractelor de achiziții publice. În 2013, ministerul a aprobat alocarea a 1,7 milioane de lei pentru reabilitarea drumului dintre Reșița și Giurgiova, iar ulterior a suplimentat fondurile, ajungându-se la 2,05 milioane. Suma a fost decontată în mai multe tranșe, pe parcursul anilor 2013, 2014 și 2015. Beneficiarul avea obligația să transmită către minister documente care să prezinte stadiul lucrărilor, valorile actualizate, contractele de achiziții și eventualele acte adiționale. Numai că la Direcția de Patrimoniu, pe vremea aceea, actele se întocmeau foarte rar și nu reflectau decât în mică măsură realitatea din teren. Ministerul a constatat că derularea contractului s-a făcut cu nerespectarea prevederilor legale, că despre transparență nici nu poate fi vorba și, ca atare, toată suma alocată a fost cheltuită necorespunzător. Practic, toate cheltuielile sunt considerate neeligibile și Consiliul Județean e obligat să restituie ministerului 4,37 milioane lei. La această sumă se adaugă și banii alocați pentru drumul Caransebeș – Telescaun, adică 9,19 milioane. În total, 13,56 milioane de lei, ceva mai mult de 3 milioane de euro! Cel mai probabil, această problemă va trebui rezolvată de noua administrație publică județeană. Din care fac parte și destui dintre cei care s-au opus angajării de servicii juridice pentru tragerea la răspundere a celor care au prăduit bugetul județului!

Rămâi pe expressdebanat.ro! Revenim cu amănunte incendiare despre jaful din bugetul județului!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/