Premierul Nicolae Ciucă a confirmat prezența la Timișoara, vineri, când orașul preia oficial titlul de Capitală Europeană a Culturii. Prezent joi în orașul de pe Bega, ministrul Culturii a declarat „un soi de dezamăgire” cu privire la absența președintelui Klaus Iohannis. „Mi-aș dori să vină”, a spus Lucian Romașcanu.
Premierul Nicolae Ciucă va participa vineri, la Timișoara, de la ora 17.30, la deschiderea oficială a programului cultural de la Palatul Culturii, acolo unde va susține, conform programului anunțat, o alocuțiune.
„Asemenea tipuri de evenimente nu ar trebui să fie lipsite de prezența responsabililor guvernamentali sau prezidențiali, la cel mai înalt nivel, pentru că este totuși un eveniment extrem de important. (…) Din partea președinției sigur o să vină consilierul pe probleme de cultură, domnul Sergiu Nistor. Domnul Iohannis mi-aș dori să vină. Nu vreau să fiu critic, dar poate că se înțelege din faptul că «mi-aș dori» pus la condițional optativ e un soi de dezamăgire. Au mai fost și alte momente, în Parlament, de Ziua Națională ș.a. Mai ales că domnul Iohannis a fost primar când am avut prima Capitală Culturală de succes, la Sibiu.”, a declarat Lucian Romașcanu, ministrul Culturii.
Declarația a fost susținută, joi, la sediul PSD Timiș din Timișoara. Tot aici, Lucian Romașcanu a declarat că nu își dorește politizarea proiectului Timișoara Capitală Europeană a Culturii.
„Timișoara Capitală Europeană a Culturii înseamnă și un cadou, o bucurie pe care Timișoara ca și administrație o oferă timișorenilor ca public și nu numai. Este un proiect de importanță majoră locală, dar este și un proiect național și internațional. Am decis să nu politizăm deloc acest eveniment pentru că factorii politici sunt aleși să lucreze spre binele poporului. Nu am vrut să acționăm într-un fel politicianist.”, a spus Romașcanu, amintind sumele cu care ministerul a contribuit la proiect: 52 milioane de lei pentru proiectele culturale și 114 milioane lei pentru infrastructură.
Intenții de dezvoltare a infrastructurii culturale de la nivel național
Lucian Romașcanu a mai precizat că va propune înființarea unui fond cultural european prin care să poată fi atrași bani pentru dezvoltarea infrastructurii culturale, în contextul în care majoritatea orașelor din țară duc lipsă de spații în care să poată fi găzduit un public numeros.
„La Consiliul de miniştri ai Culturii din mai, de la Bruxelles, voi propune înfiinţarea unui fond cultural european, pentru că privind lucrurile cu frustrare, din prisma culturală, vedem că s-au dat sute de miliarde de euro când au picat băncile, zeci de miliarde la pandemie, zeci şi sute de miliarde pentru preţurile gazelor, dar când este vorba despre Cultură nu a existat ceva care să fie unitar la nivel european. Voi propune înfiinţarea acestui fond finanţat de guverne, dar şi de producătorii de armamente pentru că acum fac bani mulţi, poate şi cei din energie astfel încât să putem aplica pentru proiecte. În acest moment, proiectele culturale la nivel european sunt dedicate în special digitalizării, proiectelor efectiv culturale, mai puţin infrastructură. Îmi doresc să fac acest lucru şi, din discuţiile pe care le-am avut cu trei-patru miniştri ai Culturii din UE, până acum au fost pozitivi. Joi voi avea o discuţie cu toţi miniştrii Culturii prezenţi la Timişoara, sunt vreo 10-14 oameni, sper să reuşim, să atragem bani şi vom face şi infrastructură culturală.”, a detaliat ministrul Culturii.