Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, s-a întâlnit cu fermierii din vestul țării, în cadrul unui eveniment organizat în curtea Universității de Agronomie din Timișoara. S-a discutat despre Planul de Relansare Economică a României. A fost prezentată și o analiză a situației amenajărilor hidroameliorative din județele Caraș-Severin, Timiș și Arad, care au nevoie urgentă de reabilitare.
Studiul arată că arealul cuprins în amenajările de desecare și combatere a eroziunii solului din sud-vestul țării are aproape 800.000 de hectare și reprezintă aproximativ 50% din totalul suprafeței agricole din zonă. După 1989, fondurile pentru întreținerea acestor amenajări au fost insuficiente. Astfel, s-au degradat și au dus la creșterea riscului inundațiilor, imposibilitatea efectuării activităților agricole, plante sau culturi au avut de suferit, iar apele de suprafață și freatice au fost poluate. Ministrul Agriculturii spune că există o strategie de gestionare a apei care include mai multe sisteme.
„Scopul venirii noastre a fost să lansăm această strategie de gestionare a apei care nu înseamnă doar irigații, înseamnă desecare, drenaj, combaterea eroziunii solului, lucrări de prevenire a deșertificării pentru că avem zone importante în țară care se deșertifică. Pe lângă efortul guvernamental trebuie să existe acea parte de colaborare a fermierilor, să accepte că la un moment dat trebuie să facă o anumită rotație a culturilor, chiar dacă pe termen scurt nu sunt rentabile, pe termen lung sunt benefice. Trebuie să acceptăm că în ultimii 30 de ani, în tot ceea ce înseamnă sisteme de irigații, sistem de desecare, drenaj, combaterea eroziunii solului s-a făcut prea puțin și s-a distrus foarte mult. În Banat funcționează acest sistem de desecare, a funcționat încă din secolul XVIII. A fost necesar atunci, cu atât mai mult este necesar acum și de aceea l-am cuprins în această strategie de gestionare a apei. Nu doar sistemele de desecare, ci și sistemele de irigații, de combatere a eroziunii solului și sistemele de grindină. Toate aceste sisteme vrem să le cuprindem într-un program național, să le finanțăm consistent, ca într-o perioadă de maximum șapte, zece ani să finalizăm aceste investiții”, a spus Adrian Oros.
Amenajările hidroameliorative din aceste județe au fost proiectate astfel încât să elimine apele în exces și să mențină nivelul apelor freatice la peste 1.8 metri adâncime, acesta fiind considerat punctul critic. Pentru că sistemele nu mai fac față, are loc o joncțiune între apa pluvială și cea freatică, iar totul culminează chiar și cu substanțe chimice ajunse în râuri. Conform studiului, ar fi nevoie de peste două milioane de lei pentru modernizarea acestora.
„Sunt multe studii care stau prin sertare. Clubul Fermierilor Români a reușit să facă lobby susținut cu capacitatea de a promova interesele fermierilor din județele Caraș-Severin, Timiș și Arad. Din cele un milion și jumătate de hectare, amenajările hidroameliorative reprezintă aproximativ 50%. Trebuie să creștem aceste sisteme la nivelul proiectat inițial și putem face asta prin reabilitare, modernizare și extindere. Pompele sunt de 60 de ani și avem nevoie de pompe noi pentru că nu este suficient ce avem astăzi date fiind și schimbările climatice. Vor exista consecințe asupra mediului și solului, efecte grave precum poluarea apelor freatice cu îngrășăminte și pesticide”, a spus Prof. Univ. Dr. Paul Pîrșan, directorul de proiect.
La eveniment, ministrul Agriculturii a mai vorbit și despre strategia din următorii șapte ani. „Instalarea tinerilor fermieri este o problemă europeană. Toate țările caută soluții și trebuie să căutăm și noi soluții. Cum reușim să aducem în zona agriculturii tineri? Anul acesta vrem să oferim în concesiune și până la 50 de hectare teren care se află în zone în care aceste suprafețe sunt disponibile. Trebuie să lucrăm la Planul Național Strategic, să vedem cum vom finanța agricultura românească în următorii șapte ani, la ce măsuri să renunțăm și cu ce scheme să venim în plus pentru a ajunge unde ne dorim. Trebuie să acceptăm că deși fermierii români reușesc să producă cantitativ și calitativ, au o problemă foarte mare – nu reușesc să își procure culturi la prețuri avantajoase. Trebuie să încercăm și sunt convins că dacă încercăm toți vom reuși să în corectăm în perioada 2021-2027”, mai spus ministrul.
Evenimentul, deschis de Cosmin Popescu, rectorul USAMVB, a fost organizat în colaborare cu Clubul Fermierilor Români, iar la pupitru au fost invitați și Călin Dobra, președintele CJT care a vorbit despre importanța refacerii sistemului de desecare și drenaj, dar și Liliana Oneț, prefectul județului Timiș. La final, Oroș a participat și la o sesiune de întrebări adresate de mai mulți fermieri.