Ministerul Mediului vrea o rețea națională de stații de încărcare pentru mașini electrice

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a declarat că primăriile reședință de județ pot cere finanțare pentru stațiile de reîncărcare rapidă destinate mașinilor electrice.

„În Monitorul Oficial a apărut ghidul de finanțare pentru stațiile de reîncărcare rapidă pentru mașinile electrice, ghid de finanțare care va putea să fie accesat începând de săptămâna viitoare de către toate municipiile reședință de județ. Asta pentru că avem în programul de guvernare și prin Administrația Fondului de Mediu, finanțăm, până în 2020, achiziționarea de către populația României a circa 100 de mașini electrice și hibrid plug-in. Și nu puteam să lăsăm un cetățean, un român care dorește să achiziționeze o astfel de mașină nepoluantă, pentru care Administrația Fondului de Mediu, Ministerul Mediu, dă un eco-bonus de 10.000 de euro, eco-bonusul cel mai mare din Uniunea Europeană, să lăsăm, bineînțeles, neacoperit, și cu posibilitatea de reîncărcare a acestor mașini”, a spus Grațiela Gavrilescu în cadrul unei conferințe de presă organizată la Instituția Prefectului Alba.

Ministrul Mediului a adăugat că în următoarea perioadă vor putea fi accesate fonduri pentru achiziționarea unor mijloace de transport nepoluante de către municipiile aflate în procedură de infringement.

„În același timp este publicat ghidul de finanțare și va putea fi accesat în perioada următoare pentru reducerea emisiilor gazelor cu efect de seră, în sensul achiziționării de autobuze electrice, tramvaie sau troleibuze nepoluante și nu în ultimul rând și a autobuzelor cu gaz natural comprimat care se adresează municipiilor, care sunt în procedură de infringement. Avem 100 de milioane de euro pentru finanțarea acestui proiect”, a spus Grațiela Gavrilescu.

Ea a adăugat că, la jumătatea lunii septembrie, se va lansa și ghidul de finanțare pentru stațiile de reîncărcare pentru drumurile naționale.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

„Acest program va putea fi accesat și de alte primării decât primăriile reședință de județ, de către agenți economici, de către cei care sunt interesați să se lărgească, bineînțeles, această rețea națională de alimentare rapidă pentru mașinile electrice”, a mai spus Gavrilescu.

Primăria Reșița a inaugurat deja cu CEZ o asemenea stație de încărcare în parcarea din apropierea Hotelului Semenic. Și la noul supermarket Lidl, deschis pe fosta platformă CET, a fost realizată o asemenea stație de încărcare pentru autoturisme electrice.

Până în anul 2018, județul Caraș-Severin nu avea nici o asemenea stație de încărcare fiind practic imposibil de realizat un tur al României cu un autoturism electric.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/