Ministerul Educației taie din locurile bugetate ale marilor universități. Avantaj UEM Reșița?

Ministerul Educației Naționale a alocat pentru anul școlar 2018-2019 același număr de locuri la studii de licenţă pentru Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița ca în anul școlar precedent. Dar mai puţine la master şi doctorat.

În timp ce mai multe universități din țară sunt nemulțumite că li s-au tăiat zeci de locuri bugetate din oferta disponibilă pentru anul școlar viitor, Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița a primit, la repartizarea preliminară pentru studii de licenţă, un total de 230 de locuri, la fel ca anul trecut. Dintre acestea, 8 sunt pentru absolvenții de liceu din mediul rural, două locuri destinate formării cadrelor didactice, 8 pentru Domenii prioritare de dezvoltare ale României, 12 locuri pentru romi și 200 de locuri repartizate statistic.

Totuşi, 6 dintre cele 56 de universităţi de stat pierd locuri la studii de master, față de anul trecut. Printre acestea se numără şi UEMR, căreia i s-au repartizat momentan 200 de locuri, faţă de 205 în 2017. Cele 200 provin din: 16 pentru Domenii prioritare de dezvoltare ale României, 3 pentru romi și 181 prin repartizare statistică.

Universitatea „Eftimie Murgu“ din Reșița a pierdut un loc şi la studii de doctorat: total de 2 locuri acum (cu un loc mai puțin decât anul trecut), din care 1 cu bursă (pierde un loc bugetat) și 1 fără bursă.

Potrivit Ministerului Educaţiei, „în termen de 10 zile după aprobarea de către Consiliul de administrație a locurilor finanțate de la bugetul de stat repartizate pentru admiterea în anul universitar 2018-2019, universitățile au obligația transmiterii către Ministerul Educației Naționale a repartizării acestor locuri pe programe de studiu, cu demonstrarea creșterii numărului de locuri finanțate de la bugetul de stat față de admiterea pentru anul universitar 2017-2018, la respectivele programe de studiu“. Deci este prematur să ne pronunţăm asupra numărului final de locuri aprobate pentru UEMR.