Minda – între trecut și viitor! Industria Reșiței se îmbină cu frumosul!

trigoana 2 sculptura
Mall 1000x100 untitled design set 970x90 px

Hala Minda din Reșița se transformă, zi după zi, într-o galerie expozițională în aer liber. Ultima sculptură monumentală din metal a ajuns în orașul de pe Bârzava zilele acestea.

Ideea de a transforma fostul spațiu industrial într-un centru de creație și de practică pentru toți aceia care își doresc să activeze în industria de prelucrare a metalului aparține Primăriei Reșița, care a lansat, în vara aceasta, proiectul „ReMetal 2021” – un program care face parte din strategia orașului de regenerare urbană, prin industrii creative.

În ultimele săptămâni, la Minda, au fost dezvelite mai multe lucrări de sculptură monumentală în metal, ultima ajungând la Reșița zilele acestea, de la Arad.

„Trigona”, macheta din carton realizată de către artistul timișorean Constantin Flondor, a fost aleasă de către echipa companiei PAB din Arad ca fiind deosebit de interesantă pentru a fi realizată la dimensiuni monumentale.

Deținând expertiza și tehnologia necesară acestui proces inovativ, echipa companiei PAB a transformat macheta artistului Constantin Flondor în scheme tridimensionale și schițe tehnice de execuție, pentru a construi din tablă zincată câteva bare cu secțiunea de triunghi. În jurul elementului central, un dodecaedru, s-a construit „grămada” Trigona, din barele aruncate, de loc întâmplător, una peste alta, pentru a avea o bună stabilitate, dar și o dinamică care atrage și contrastează cu greutatea de peste 2,5 tone.

timisoara capitala 2023 gif card de energie dacus 1000x100

Lucrarea a fost escortată pe ruta Arad – Reșița, până în fața Halei Minda, unde fundația a fost pregătită printre celelalte patru lucrări care deja sunt pe poziție, așteptând și ultima sculptură să își ocupe locul.

Aceste lucrări monumentale din metal vor rămâne în fața Halei Minda, până când reprezentanții Municipalității vor identifica spațiul urban potrivit pentru amplasarea definitivă, unde lucrările vor putea interacționa cu publicul în cele mai bune condiții.

Artistul Constantin Flondor și-a imaginat ca „Trigona” să fie amplasată pe un luciu de apă, care să intensifice, prin reflexiile luminii, efectele vizuale.

trigona 1

untitled design set 970x90 px