Care sunt cei trei piloni pentru un corp rezistent? „Nu există nicio pastilă magică datorită căreia ți se întărește sistemul imunitar”

cezar pomut articol

Odată cu răcirea vremii apar și primele răceli. Cu toate că sunt mai mult enervante decât grave, senzația neplăcută poate fi evitată dacă avem grijă de sănătatea corpului. Am vorbit cu Cezar Pomuț, antrenor personal și nutriționist, despre cum poate un om obișnuit să își consolideze organismul în perioada virozelor.

Corpul uman are nevoie de trei lucruri pentru a fi mai puternic în fața virusurilor și altor probleme de sănătate. Totul pornește de la odihnă, alimentație și sport: „Ar fi trei lucruri cheie pe care un om ar putea să le facă pentru a-și consolida sistemul imunitar.
În primul rând, un aspect important îl constituie odihna. Oamenii nu realizează cât de importantă este aceasta, fiind o perioadă pe care o oferim corpului și minții noastre  pentru a funcționa și pentru a ne putea bucura pe deplin de fiecare zi.
Următorul aspect ar fi alimentația. Dacă nu știi de unde să începi, să ai niște repere pe care să le cuantifici, e greu să știi ce trebuie să îmbunătățești. În mare, este vorba de calorii, macronutrienți și micronutrienți. Este foarte important câtă energie îi oferi tu corpului pentru a funcționa. Clar, este un schimb de energie între noi și mediul extern. Dacă vrei să ai un sistem imunitar puternic, nu ar fi indicat să fii în deficit caloric. În momentul în care vrei să slăbești și te afli într-un deficit caloric, ești mult mai predispus să ai sistemul imunitar scăzut. Primul lucru pe care ar trebui să îl cunoști, este propriul necesar caloric de menținere, iar mai apoi să conștientizezi care sunt cei 3 macronutrienți care stau la baza unui corp sănătos: proteinele, lipidele și glucidele. Aceștia însă nu reprezintă întregul ansamblu al imunității, deoarece consumul scăzut de alimente bogate în micronutrienți, ca de exemplu lipsa acizilor grași Omega 3, ne poate afecta sănătatea pe termen lung”, spune Cezar Pomuț.

pretty sexy woman lying in bed in morning, wake up early, sleeping in mask

Pe scurt, vorbim despre fiecare macronutrient: „Proteina, în traducere, ar însemna „de primă importanță” , iar aici să fac o mică paranteză, oamenii se împart în două extreme. Cei care fac sală știu că proteina este importantă și uneori consumă în exces, adică mai mult de 1.5 g proteină/ kg corp, iar majoritatea trec chiar de 2 g și își pun în pericol rinichii. În cealaltă extremă sunt cei care nu știu nimic despre macronutrienți și mănâncă foarte puține proteine. Le-aș recomanda oamenilor să se afle între 1 și 1.5 g/kg corp. Al doilea macronutrient la fel de important pentru organism sunt grăsimile, iar eu vin cu recomandarea ca oamenii să nu le evite, ci să consume grăsimi sănătoase, aproximativ 1g/ kg corp. Și nu în ultimul rând ar fi carbohidrații pe care îi vom completa ca și cantitate în dependență de caloriile rămase, cu precizarea ca aceștia să fie luați în special din surse precum legume, fructe, leguminoase și cereale. După ce ai stabilit macronutrienții, nu te poți baza doar pe asta. Îi poți lua mâncând doar câteva alimente, însă aceste alimente e posibil să nu îți aducă spectrul de micronutrienți necesari. Aici vorbim de vitamine și minerale precum fier, magneziu, potasiu, zinc și mulți alții necesari unei  alimentații echilibrate.

Ce înseamnă, în adevăratul cuvânt, o alimentație echilibrată? Intră și suplimentele alimentare în această categorie?

„Dacă ar fi să vorbim despre suplimentație, mereu recomand în primul rând să se înțeleagă acest termen. Ele doar suplimentează fundația pe care o reprezintă mâncarea. În același timp sunt de acord cu faptul că în ziua de azi este din ce în ce mai greu să-ți asiguri tot spectrul de nutrienți, deoarece calitatea hranei a scăzut considerabil. Recomand în primul rând Omega 3 care lipsește de cele mai multe ori din alimentația multor persoane, dar și un complex de multivitamine și minerale, atât de necesare organismului uman. Acestea ar fi suficiente pentru o persoană care își dorește un sistem imunitar puternic, deși la sportivi lista poate sa fie mai lungă de atât.”, a explicat Cezar.

health food concept

Al treilea „pilon” al unui corp sănătos este mișcarea. Dacă în interviul precedent am vorbit despre sedentarismul ca boală a secolului XXI, Cezar Pomuț ne spune cum putem să ne întărim organismul dar și să îl facem mai sănătos. Antrenorul mai spune că cea mai scumpă investiție în propria sănătate o reprezintă timpul.

,,Chiar dacă îți aloci câteva ore pe săptămână să faci sală, sau alergi în weekend în parc, timpul pe care îl petrecem făcând mișcare este una dintre cele mai bune investiții pe care o poți face pentru propria-ți persoană, ba chiar mai mult, este o formă de respect pe care ne-o oferim. Fiind antrenor de fitness și pasionat de acest sport, indirect le recomand oamenilor să vină la sală să-și îmbunătățească sănătatea, dar asta nu înseamnă că nu există multe alte forme de activitate prin care poți face mișcare, precum plimbări în natură, alergat, înnot, dansuri, ciclism etc. Însă vorbim strict de aria în care profesez, recomandarea mea pentru cei ce fac sala sau vor să înceapă este de a combina antrenamentele cu greutăți și cardio. Antrenamentul cu greutăți o să te ajute foarte mult. O să te ajute nu doar să pui masă musculară, dar o să te ajute să te schimbi ca și om, ca și atitudine și stare. Cumva, tu trebuie să îi dai corpului un motiv să se schimbe, chiar dacă vrei sa slăbești sau să construiești masă musculară. Legat de exerciții recomand încorporarea exercițiilor compuse și antrenarea tuturor grupelor în mod egal. Un lucru pe care orice om trebuie să îl aibă în vedere este tehnica. Sunt șanse mari să te accidentezi fără tehnica potrivită. Există și partea de riscuri pe care oamenii trebuie să o cunoască și să și-o asume. Dacă totuși alegi să nu vii la sală, fără nici o problema poți să te antrenezi și cu propria greutate acasă sau poți face o mică investiție pentru corpul tău, cumpărând niște benzi elastice sau gantere pentru a crește intensitatea antrenamentului. E necesar totuși să te informezi bine înainte, referitor la tehnica și executarea exercițiilor.
Trebuie să conștientizezi cât de important este să ai grijă de sănătatea corpului tău și să realizezi că nu este posibil să stai acasă și să iei o pastilă magică, care să-ți  crească sistemul imunitar. Totul este în mâinile tale! Desigur că sunt mulți alți factori cheie pe care nu i-am discutat azi, unul dintre ei fiind stresul și impactul negativ pe care îl poate avea asupra noastră” a încheiat Cezar Pomuț.

side view of couple in sportswear training with dumbbells in gym

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/