Primul pachet de fonduri europene ce s-a întins în perioada 2007-2013 a atras atât administrațiile locale, cât și mediul privat spre inițierea de proiecte cu o astfel de finanțare. Orașele cărășene în total au implementat proiecte în valoare de peste 150 de milioane de lei.
Prin Programul Operațional Regional, Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest a înregistrat o serie de proiecte ce s-au implementat sau care urmează să se implementeze în decursul anilor, însă au obținut finanțarea. Totalul fondurilor europene atrase în județ de orașele cărășene prin acest program se ridică la suma de 115 milioane de lei, la valoarea totală a proiectelor adăugându-se și partea de cofinanțare.
Orașul care a reușit să acceseze cele mai multe fonduri atât în mediul privat cât și în cel public pe acest program este Reșița, cu peste 38 de milioane de lei doar bani de la Uniunea Europeană și cu un total ce depășește 56 de milioane de lei investiții cu tot cu fondurile guvernamentale sau cofinanțarea personală. Aici un rol important l-au jucat proiectele obținute de Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița, axate pe campusul universitar de vară și complexul studențesc, amândouă ajungând la un total de peste 28 de milioane de lei. De altfel, și câteva firme private s-au încumetat în lupta pentru aceste fonduri, printre care se numără SC Manu Consulting SRL și un proiect de achiziție de utilaje la firma SC Polmar Construct Serv SRL.
Investiții mai mici
Stațiunea Băile Herculane a avut un total de aproape 27 de milioane de lei fonduri accesate, atât pentru renovarea hotelurilor sau pensiunilor, cât și pentru dezvoltarea infrastructurii, din cele șase proiecte accesate prin Programul Operațional Regional, cinci fiind în mediul privat. După Herculane vine Bocșa, cu 25 de milioane de lei investiții totale pe toate proiectele, urmată de Caransebeș, orașul ce a accesat proiecte în valoare de 21 de milioane de lei, în care intră atât refacerea ambulatoriului spitalului în radiologie, cât și investiții private.
Cu investiții mai mici se află orașul Anina, proiecte în valoare de 15 milioane de lei și axate în principal pe renovarea școlilor și liceelor din oraș, apoi urmează Moldova Nouă, aproape 11 milioane de lei investiții, cel mai mare proiect fiind cel pentru modernizarea Policlinicii, ce atinge 10 milioane de lei. Oravița a accesat fonduri europene în valoare de aproape 4 milioane de lei, peste 6 milioane cu partea de cofinanțare, iar în orașul Oțelu Roșu au ajuns, din axa 2007-2013, peste 5 milioane de lei, un singur proiect, ce vizează refacerea ambulatoriului Spitalului Orășenesc.
Două proiecte mari în Berzasca
Cea mai mare activitate de proiecte europene din mediul rural s-a înregistrat în comuna Berzasca, comună cu un total ce depășește 127 de milioane de lei. Este vorba despre două proiecte mari, de refacere a traseului mocăniței și unul pentru refacerea sitului industrial de la Cozla, în vederea amenajării unui parc de afaceri.
Foto: economica.net