Judeţele riverane Dunării au şansa să-şi reabiliteze şi modernizeze reţelele de drumuri din fonduri europene. Edilul oraşului Moldova Nouă e primul pregătit să pună mâna pe 5 milioane de euro!
Cele 12 județe riverane Dunării, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Brăila, Galaţi, Tulcea şi Constanța, pot depune în perioada 28 august – 28 decembrie 2017 proiecte pentru investiții în domeniul infrastructurii rutiere. Bugetul alocat este de aproximativ 230 de milioane de euro, cea mai mare parte, 200 de milioane, provenind din Fondul European de Dezvoltare Regională, iar diferenţa reprezintă cofinanțarea de la bugetul de stat.
Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene a anunţat că versiunea finală a Ghidului Solicitantului a fost aprobată astăzi, prin ordin al ministrului.
Ghidul Solicitantului conține informațiile specifice pentru apelul de proiecte POR 2017/6/6.1/SUERD/1, referitoare la specificitatea proiectelor, modalitatea de completare și de depunere a cererii de finanțare, condiții de eligibilitate, criterii de evaluare, o descriere a etapelor de verificare, evaluare, contractare a proiectelor.
Depunerea cererilor de finanțare se face utilizând sistemul electronic – aplicația MY SMIS.
Vor fi finanțate activități de modernizare a infrastructurii rutiere – drumuri județene, care asigură conectivitatea directă sau indirectă le rețeaua transeuropeană de transport TEN T.
Sunt eligibile unitățile administrativ-teritoriale județe situate în aria eligibilă, singure sau în parteneriat.
Valoarea minimă eligibilă este de un milion de euro, iar valoarea maximă eligibilă este de 30 de milioane de euro, cu excepția proiectelor care se realizează în parteneriat între mai multe unități administrativ-teritoriale – județe, caz în care valoarea maximă eligibilă este de 40 de milioane de euro.
Pentru pregătirea proiectelor este prevăzută o perioadă de aproximativ o lună de la data publicării Ghidului specific. Primarul primului oraş de la Dunăre speră ca o bună parte din fonduri să ajungă în Caraş-Severin. „Sunt cel mai pregătit din tot județul. Eu am PNUD-ul (Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare) făcut de la începutul anului. Putem accesa până la 5 milioane. De aici 3 milioane ar putea merge efectiv în drumuri și restul în alte utilități. Cofinanțările sunt însă uriașe, de 10 la sută. Vom discuta și cu Consiliul Județean pentru eventuale preluări de drumuri, pentru că o mare parte din aceste drumuri sunt județene”, a declarat Adrian Torma pentru expressdebanat.ro. Cum drumurile județene din Caraș-Severin sunt probabil cele mai proaste din România, e de așteptat ca și administrația județeană condusă de Silviu Hurduzeu să profite de această nouă sursă de finanțare.
Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 este unul dintre programele operaționale din generația 2014-2020 implementate în România, cofinanțate din fondurile europene structurale și de investiții şi gestionate de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management.
foto: fantasticulbanat.com