Milioane de euro – bani îngropaţi în Herculane! Stațiunea se modernizează pe hârtie, în realitate e o bătaie de joc!

Administrația locală a primit de la Uniunea Europeană milioane de euro pentru a da o imagine nouă stațiunii Băile Herculane, dar localnicii și turiștii s-au ales doar cu dezordine, haos, praf, noroi și lucrări de o calitate îndoielnică. În plus, mult întârziate!

Parcul Vicol, Piața Hercules, trei poduri peste Cerna și două străzi ar fi trebuit modernizate de Primăria Băile Herculane cu fonduri europene, numai că, în ciuda laudelor primarului Cristian Miclău, stațiunea s-ar putea alege doar cu niște șantiere deschise și lucrări neterminate vreodată. Pe nervii localnicilor, ai turiștilor și ai investitorilor care pierd bani. În plus, chiar Primăria s-ar putea vedea nevoită să returneze toți banii accesați pentru ca Herculane să se modernizeze. Astfel, nu e deloc exagerat când astăzi se vorbește despre o staţiune îngropată şi mai mult!

Primarul Cristian Miclău închide ochii de atâta vreme, se face că nu vede că pe șantierele deschise bate vântul, că nu lucrează aproape nimeni, iar acolo unde mișcă vreun muncitor se lucrează în bătaie de joc. Iar asta o spun specialiștii! Deși, acest lucru se observă cu ochiul liber, astfel că oricine e liber să vadă o adevărată bătaie de joc pe bani europeni.

Proiectantul Constantin Bușe a explicat pentru expressdebanat.ro cine e vinovat pentru ceea ce se întâmplă la Herculane, a arătat că și ceea ce s-a făcut e executat greșit și a lansat totodată un avertisment: dacă nu se schimbă urgent ceva, pentru Băile Herculane urmează încă un dezastru! „E întârziere mare, la drumuri, la parc, la tot. Eu am cerut un grafic de execuție a lucrărilor pentru șapte obiective, pentru a urmări dacă se fac lucrările și, mai ales, dacă se fac bine și în termen. Sunt trei străzi, Parcul Vicol și trei poduri. Eu vedeam trei lucrări începute și, pe măsură ce se termina una, putea începe alta. Am propus să mergem în lanț. Nu am primit niciun răspuns!”, a spus Bușe. Răspunsul ar fi trebuit să vină de la primarul Miclău, dar acesta are alte preocupări. După cum bine se poate vedea în oraș.

Nu doar ieșirea din termen este însă o mare problemă. După ce s-a pus piatră cubică în Piața Hercules, o suprafață importantă a fost scoasă. Pentru că s-au sărit unele etape. Lăsând la o parte și faptul că la fiecare ploaie mai serioasă se inundă, proiectantul Constantin Bușe vorbește și despre alte nereguli. „Pe Strada Hercules s-a făcut un control de la Inspectoratul de Stat în Construcții și s-a descoperit că lucrările nu sunt tocmai în regulă. S-au stopat! Dirigintele a plecat. A venit altul, care face acum expertizarea lucrărilor existente, ca să se poată continua lucrarea. Cred că și dimensiunea pietrei alese e greșită”. Primarul Miclău o ține pe-a lui: „Am finalizat partea carosabilă, trecem la trotuare, montarea de stâlpi de iluminat, pomi ornamentali. Până la sfârșitul lui august sperăm să fie gata!”

Pe hârtie și noua față a Parcului Vicol arată bine. În realitate, de aproximativ un an, parcul din fața marilor hoteluri Minerva, Afrodita, Diana, Dacia și Domogled e un șantier imens pe care lucrează vreo doi oameni, când și când, nici ei neînțelegând ce fac. S-a adus pământ, s-a cărat înapoi, nimeni nu știe, nimeni nu poate explica. A încercat să ne lămurească proiectantul Constantin Bușe: „La parc, lucrările au început invers decât ar fi fost firesc. Lucrările la acele fântâni trebuiau făcute primele. Au făcut mai întâi umpluturile, apoi s-au pus pe scos pământul. Numai ei știu! În plus, cu trei oameni nici nu poți să faci mare lucru!”

Și de data asta primarul Cristian Miclău vede altceva decât constată toată lumea: „Se lucrează în Parcul Vicol. Nu poți să lucrezi când plouă, că e plin de nămol. A plouat mult. Pământul se scoate pentru fântâni, acolo urmează să montăm niște fântâni. Putea fi mai avansată lucrarea, dar termenul de finalizare e 31 ianuarie 2021!”

O sfidare la adresa cetățenilor din Herculane, a turiștilor și a investitorilor! Până nu schimbă primarul în Băile Herculane, dă de înțeles proiectantul Bușe, ar fi bine nici să nu mai înceapă altă lucrare. Nu de alta, dar blocajul poate fi total pentru următorii ani. „Eu nu știu ce firmă e asta, lucrează unul, doi maximum trei oameni și ăștia sunt de împrumut. Nu cred că o lucrare de 3,5 milioane de euro se face așa. Mi-e frică să nu dea drumul și lucrărilor de la poduri că atunci s-a terminat. Nu e un grafic de execuție ca să urmărim și noi lucrările, nu există nimic. Din ce știu eu până în ianuarie ar fi trebuit să fie gata. Probabil că se mai amână, deși și așa suntem foarte întârziați. În graficul făcut de mine, pentru Parcul Vicol erau trei luni de pauză, perioada de vară, pentru a nu crea disconfort. El e început de anul trecut, din iunie, nu am înțeles de ce e în acest stadiu. Am făcut adrese către primar, dar degeaba. Părerea mea e că nu se implică și e păcat. Eu am proiecte de vreo 10 milioane de euro în Herculane, toate sunt aprobate, unul nu a fost respins, dar așa nu ai cum să lucrezi, așa blochezi orașul! Sunt îngrijorat, dacă lucrurile rămân așa, dacă nu se schimbă nimic, va fi dezastruos pentru Herculane!”, avertizează Bușe.

În tot acest timp, Cristian Miclău se laudă pe Facebook. Doar el și încă vreo doi oameni care i-au rămas alături continuă să vadă cum Herculane se reinventează! În realitate, mai mult praf, mai multă mizerie, mai mult haos și… nicio speranță!