Valorosul zăcământ de cupru așteaptă în continuare să fie exploatat în Clisura Dunării, fără însă a se clarifica problema legată de proprietate.
Autoritățile locale sunt conștiente de faptul că odată cu redeschiderea exploatării de minereu prețios, la malul fluviului se va rezolva problema locurilor de muncă. Asta mai ales că joburile ar veni în completarea acelora care există deja la Delphi. Personal specializat este în zonă, astfel că la momentul angajării nu s-ar duce lipsă de oameni care să lucreze în exploatarea minieră.
Până ca problema legată de proprietar să se rezolve, edilul-șef al orașului Moldova Nouă, Matei Lupu, se deplasează la București de câte ori are ocazia să le explice mai marilor din Guvernul Ponta faptul că zona are nevoie urgentă de ecologizare. „Am participat la Bucureşti la o întâlnire cu ministrul Economiei şi lichidatorul de la Moldomin, cu ANAF, care sunt şi ei creditori, la fel ca Primăria Moldova Nouă. Se pare că ne îndreptăm cu paşi grăbiţi spre privatizare şi, odată cu aceasta, indiferent de rezultatul procesului, eu mă gândesc că se începe ecologizarea la iaz. Așadar, ori ia măsuri Guvernul şi scăpăm de treaba asta, ori se privatizează. Firma care îl va prelua are și obligaţia de a rezolva problemele de mediu. Se vor găsi soluţii de eliminare a prafului. Este un lucru important!”, a spus edilul-șef. Seria de întâlniri nu se oprește aici. Primarul a cuprins în agenda sa și o întâlnire cu reprezentanții Mineco, firma elvețiană care și-a manifestat interesul să preia societatea.
Avertismente de la UE
Până ca firma sau Guvernul să rezolve poluarea, Uniunea Europeană dă avertismente periodic vizavi de faptul că România are grave probleme de mediu din cauza „prafului ucigaș” de la Moldova Nouă. ONG-urile de mediu se alarmează periodic, iar autoritățile locale sunt prinse la mijloc și încearcă să rezolve problema pe cont propriu. Primarul a plantat arbori pe faleză, a încercat montarea unui sistem de umectare a iazului și a solicitat prezența fostului ministru al Mediului, Rovana Plumb, în zonă. Toate sunt însă în zadar. Asta, mai cu seamă că vântul puternic nu ține cont de așezările umane, ci împrăștie praful pe care îl duce până dincolo de granițele României, ruinând turismul din Serbia.
„Acum două luni, UE a declarat măsura de infringement, iar oamenii nu vor avea nimic de câștigat. Eventual, se vor bloca fondurile europene pe mediu în perioada următoare. Toate acestea, în loc să se rezolve problema din alte surse de finanțare! Ca urmare, Guvernul va trebui până la urmă să îndrepte neregulile de mediu din fonduri proprii, fără să mai poată sau să mai aibă timp să atragă bani din alte surse”, a spus Cornel Popovici Sturza, președintele „GEC Nera”, pentru Express de Banat.
Sute de locuri de muncă
Odată soluționată problema intabulării terenurilor de la Moldova Nouă, lucrurile ar trebui să se simplifice, mai ales că finalizarea tranzacției cu elvețienii ar duce la crearea a 700 de locuri de muncă în zona orașului Moldova Nouă. În plus, investiția ar ajuta Clisura Dunării să se dezvolte din punct de vedere economic.