Miliardarul Gruia Stoica, groparul Semenicului, a scăpat de pușcărie, dar lucrează în folosul comunității și trebuie să justifice de acum fiecare leu!

explo 1000x200

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat sentinţa definitivă în dosarul în care Gruia Stoica era acuzat că a încercat să trucheze o licitaţie la Complexul Energetic Oltenia!

Omul de afaceri Gruia Stoica, cel care a distrus mai multe unităţi de cazare de pe Semenic, dar şi un hotel din centrul Reşiţei, a fost condamnat definitiv, marți, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la doi ani și șase luni de închisoare! Cu suspendare! Pedeapsa a fost aplicată în dosarul privind trucarea unei licitații publice organizate de Complexul Energetic Oltenia. De asemenea, în același dosar, avocatul Doru Boștină a fost condamnat la un de închisoare cu suspendare, pentru sprijinul dat lui Gruia Stoica.

Instanța a mai impus celor doi mai multe obligații: să se prezinte la Serviciul de Probațiune, la datele fixate de acestea; să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea lor; să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile; să comunice schimbarea locului de muncă, precum și informațiile și documentele de natură a permite controlul mijloacelor lor de existență.

Pe timpul perioadei de suspendare sub  supraveghere a pedepsei, Gruia Stoica va presta muncă în folosul comunității. Timp de 90 de zile!

În luna mai 2013, Complexul Energetic Oltenia din Târgu Jiu a lansat public procedura de licitație ce avea ca scop încheierea acordului cadru și a contractelor subsecvente având ca obiect „Servicii de transport feroviar de cărbune” pentru sucursala Electrocentrale Craiova II, sucursala Electrocentrale Ișalnița și sucursala Electrocentrale Turceni. Valoarea estimată a contractului era de 473.068.410 de lei, fără TVA (195.079.200 de lei pentru SE Turceni, 105.414.600 de lei pentru SE Craiova II și 172.574.610 de lei pentru SE Ișalnița).

La data de 17 ianuarie 2014, CE Oltenia a transmis invitații de participare la procedura în cauză (organizată conform normelor interne ale autorității contractante) către CFR Marfă, SC Grup Feroviar Român SA București (GFR) și alte trei societăți comerciale. Termenul de depunere a ofertelor de către societățile comerciale dispuse să ia parte la procedura de licitație era data de 29 ianuarie 2014. Potrivit rechizitoriului, la data de 22 ianuarie 2014, Gruia Stoica, persoană care controlează GFR SA, membră a grupului Grampet, i-a promis avocatului Doru Boștină că-i va da suma de 3 milioane de euro pentru ca acesta să își exercite influența pe care a lăsat să se creadă că o are asupra directorului general al CFR Marfă (funcționar public), pentru a-l determina să își încalce atribuțiile de serviciu și să-i comunice prețul oferit de societatea pe care o conduce, la licitația din 29 ianuarie 2014, așadar să divulge date confidențiale. Acest demers avea ca scop adjudecarea de către Gruia Stoica a contractului ce făcea obiectul licitației, respectiv transport cărbune de la nivelul Complexului Energetic Oltenia.

CFR Marfă și-a manifestat intenția de a participa la procedura de achiziție a serviciilor de transport feroviar de cărbune pentru cele trei sucursale aparținând Complexului Energetic Oltenia și prin urmare a cerut să i se elibereze documentația de atribuire (fișe de date, caiet de sarcini, model de contract subsecvent, model de acord cadru).

Procurorii susțin că, în acest context, avocatul Boștină i-a promis lui Gruia Stoica faptul că va înlesni, în schimbul sumei de trei milioane euro, aflarea ofertei de preț și va folosi pentru realizarea traficului de influență un intermediar care poate exercita influența directă asupra directorului general al CFR Marfă. Sentinţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este definitivă şi nu mai poate fi atacată.