Mijlocul naturii, preferat de turiști în anul noii normalități. Alina Roșoiu: „Pandemia ne-a învățat să ne descoperim țara”

Conduita turiștilor s-a schimbat odată cu criza sanitară generată de coronavirus. Cei pasionați de călătorii aleg să exploreze cel mai adesea teritorii din interiorul țării și se aventurează în zone pitorești, nedezvăluite ochiului până acum. Drumețiile în mijlocul naturii sunt preferate în această perioadă, spun cei care operează în domeniu. Aflăm totul despre călătorii în anul atipic 2020 într-un interviu cu Alina Roșoiu, de la Descoperim România

Își descoperă românii țara mai mult acum decât înainte? 

Da! Cu siguranță anul acesta putem spune că am constatat o creștere a numărului de solicitări atât pentru sectorul balnear, cât și pentru turismul de aventură. Din cauza condițiilor de călătorie impuse românilor de către statele europene, turiștii se orientează către destinații autohtone. Muntele ocupă poziția fruntașă, alături de litoral. Nu s-au lăsat mai prejos nici zonele turistice autentice precum Maramureș sau Transilvania. Pandemia ne-a învățat să ne descoperim țara.

Care sunt destinațiile preferate de turiști acum? 

Turiștii tind să aleagă unități de cazare retrase, cu puține locuri. Am constatat o creștere a numărului de solicitări pentru locațiile cu 3-4 camere, aflate în mijlocul naturii. Fie că discutăm despre turismul de business, fie că ne raportam la componenta leisure se poate constata o creștere masivă a solicitărilor pentru locațiile în care contactul cu alți turiști este scăzut. Față de anii anteriori, turiștii caută locații de cazare unde există componenta de self check-in. Pentru litoral nișa s-a păstrat, turiștii aleg în continuare hotelurile mari și serviciile all-inclusive.

Au turiștii temeri sau frici cu privire la concediu? Dar hotelierii?

Frici este mult spus. Turiștii au devenit mai grijulii, mai atenți la detalii. Caută unități de cazare unde se păstrează distanțarea, unde sunt păstrate normele de siguranță și le aleg pe bază de recomandare. În ceea ce îi privește pe hotelieri, nu putem vorbi de temeri. Cei mai mulți hotelieri, dacă nu chiar toți, tind să respecte toate normele de protecție împotriva răspândirii virusului. Temerile hotelierilor cred că sunt mai pregnante în ceea ce privește gradul de ocupare și rata de anulare a concediilor în contextul actual.

Ce destinații promovați cu „Descoperim România”?

Proiectul DescoperimRomânia.ro și-a propus încă de la început să promoveze toate zonele turistice ale acestei frumoase țări. Am străbătut țara în lung și în lat, am cunoscut gazde pe care le definește ospitalitatea, unități de cazare unde ne-am simțit ca acasă și locuri unde cu drag ne vom întoarce. Promovăm toate destinațiile turistice ale României, de la turismul de aventură până la relaxare și balneo.

Unde mergem în această toamnă? 

Categoric, mergem în România. Concediile făcute acasă sunt cele mai frumoase. Din lista noastră de recomandări nu trebuie să ratați satele săsești din Transilvania, Clisura Dunării și urcăm mai sus în altitudine ajungând pe Transalpina si TransRarăul. Dacă doriți să evitați aglomerația, cu siguranță ultimele două recomandări vă vor fi de bun augur.

În vestul țării? 

Potențialul turistic al zonei de vest este imens. Carașul ne uimește la tot pasul. Chiar dacă nu aveți decât un weekend la dispoziție, drumețiile trebuie să apară pe listă. Existe două trasee turistice pe care le puteți parcurge pe Cheile Nerei, cascadele Beusinița 1 și 2, Lacul Ochiul Bei, Lacul Dracului.

Tot în zonă găsiți cascada Bigăr și Păstrăvăria Miniș. Dacă nu le-ați vizitat până acum, Morile de apă de la Rudăria sunt fantastice, mirosul făinii proaspăt măcinată cu siguranță vă va duce cu gândul la copilărie.

Pentru Timiș, recomandările sunt mai stufoase de atât. Timișoara categoric ocupă primul loc în preferințe. Viitoarea Capitală Cultural Europeană își așteaptă turiștii cu brațele deschise.

Mixul arhitectural al orașului dovedește încă o dată că pseudonimul de „Mica Vienă” a fost acordat cu dreptate orașului de pe Bega.

Tot în Timiș vă recomandăm să vizitați orașul Buziaș, cunoscut pentru apele minerale, dar și Lacul Surduc.

Există deja interes pentru sărbătorile de iarnă?

Chiar săptămâna acesta am început să primim solicitări pentru Crăciun 2020 și Revelion 2021. Pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă, Crăciunul mai exact, turiștii sunt interesați de zona Maramureșului și zona Moldovei. Caută sărbători autentice, cu tradiții și obiceiuri.

Pentru Revelion 2021, Valea Prahovei revine în clasament, urmată de toate stațiunile montane din zona Carpaților Meridionali și Occidentali.

Care sunt previziunile pentru anul următor? 

Anul 2021 sperăm să ne aducă mai puține surprize decât 2020. Normalitatea pe care o cunoșteam a fost înlocuită de „noua normalitate”, care presupune distanțare, presupune cât mai puțină interacțiune fizică cu oamenii din jurul nostru. Cu siguranță ne vom întoarce la vechile obiceiuri și cu siguranță vom alege să ne vizităm țara. Previziunile pentru 2021 sunt destul de incerte, nu știm cum va evolua situația, dar dacă turismul românesc a ținut piept anul 2020, cu siguranță în 2021 ne va impresiona.

Foto: descoperimromania.ro