Polițiștii, jandarmii, pompierii și alte forțe ale Ministerului de Interne veghează, duminică, la buna desfășurare a procesului alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților. Până la acest moment nu au fost sesizări cu privire la posibile contravenții sau infracțiuni electorale.
În Timiș, 254 de poliţişti, 155 de jandarmi, 158 de polițiști de frontieră și 34 de lucrători (I.G.I., Serviciul pentru Pașapoarte Timiș, Permise de Conducere și Înmatriculări Auto) vor asigura paza şi protecţia celor 601 secţii de votare. 308 efective, dintre care 240 de poliţişti, 16 jandarmi și 52 de polițiști locali vor asigura măsuri de ordine şi linişte publică, pentru prevenirea oricăror fapte antisociale.
Potrivit legii, președintele secției de votare este cel responsabil de buna desfășurare a alegerilor atât în incinta biroului electoral, cât și până la 50 m în jurul acestuia.
Sfătuirea alegătorilor la sediul secțiilor cu privire la votarea unui anumit competitor electoral se sancționează cu amendă de la 4.500 la 10.000 de lei. Cu aceeași amendă se sancționează continuarea propagandei electorale.
Împiedicarea unei persoane să voteze se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Persoana care votează fără a avea acest drept, votează de două sau mai multe ori sau prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează și utilizarea unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.
Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Chiar și tentativa la infracţiunile electorale se pedepseşte.
Alegătorii și toate celelalte persoane implicate în procesul electoral trebuie să respecte măsurile speciale de protecție stabilite în contextul pandemiei.
Mobilizare și în Caraș-Severin
La nivelul județului Caraș-Severin sunt mobilizați în ziua votului 180 de polițiști și polițiști locali care asigură ordinea și siguranța publică, 112 polițiști care verifică și soluționează sesizările de posibile incidente electorale, iar peste 600 de polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști de frontieră și personal din alte structuri asigură protecția celor 365 de secții de votare.
În afară de membrii biroului electoral al secţiei de votare, de candidaţi, și de celelalte persoane prevăzute de reglementările legale, nicio altă persoană nu poate staţiona în locurile publice din zona de votare sau în localul de vot mai mult decât timpul necesar pentru votare. Persoanele care refuză să se conformeze dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi poate primi o amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei.
Comercializarea și consumul de băuturi alcoolice în zona de protecție a secției de votare, respectiv în limita celor 50 de metri este interzis.
„Pentru a veni în sprijinul cetățenilor, Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul MAI a recomandat serviciilor teritoriale de evidență a persoanelor să-și adapteze și să-și extindă programul de lucru astfel încât să rezolve în mod operativ solicitările privind eliberarea documentelor de identitate. Pentru ziua de astăzi recomandarea DEPABD a fost să se asigure program de lucru cu publicul în intervalul 7.00 – 21.00. Pentru a cunoaște programul exact al serviciului local de evidență a persoanelor de la locul de domiciliu sau reședință, rugăm cetățenii să consulte paginile de internet ale serviciilor respective”, transmite IPJ Caraș-Severin.
Potrivit sursei citate, alegătorul care deține un act de identitate al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020, poate să își exercite dreptul de vot în baza acestuia.