Mii de oameni ai străzii, îngrijiți la Caransebeș

Media este constantă, la fel ca anul trecut, a oamenilor străzii care sunt găzduiți la adăpostul de noapte de la Caransebeș. Valul de solicitanți va crește, cel mai probabil, odată cu temperaturile scăzute care se anunță pentru perioada următoare.

La ora actuală, la Centrul Rezidențial de Asistență și Reintegrare Socială pentru Persoane fără Adăpost Caransebeș sunt înregistrați 36 de oameni necăjiți. Fiecare cu povestea lui a apelat la centru din lipsa unui acoperiș deasupra capului. Au stat pe străzi, locuința au pierdut-o de cele mai multe ori din cauza datoriilor, a naivității de a se preda rudelor, care mai apoi au profitat și i-au scos afară, din cauza pierderii aproapelui, sau pur și simplu că nu au avut niciodată o casă, provenind din centre de copii și locuind pe străzi, după cum ne-a precizat Ștefan Cocoroiu, directorul centrului social din subordinea Consiliului Județean Caraș-Severin.

„La ora actuală avem doar 8 femei trecute de prima tinerețe în centru, restul până la 36 sunt bărbați și ei destul de în vârstă. Am avut și cazuri când am reușit reintegrarea lor, de exemplu luna trecută am înlesnit angajarea la o firmă din Lugoj a trei bărbați cu vârste între 28 și 35 de ani. Acum e și puterea, dar și dorința lor de a reuși în noua viață. Noi aici le oferim cazare, masă, îngrijire și consiliere psihologică, le solicităm cărți de identitate provizorii pentru a încerca reintegrarea lor în societate”, spune Cocoroiu.

Acesta se preocupă, în aceste zile, de realizarea documentației pentru ca un tânăr de 23 de ani epileptic să obțină certificatul de handicap. „Băiatul este din Oțelu Roșu, a stat mai mult timp într-o fundație și dacă i-am obține certificatul pentru dizabilități, am putea apela la primăria din localitatea de domiciliu pentru a-l ajuta”, declară directorul centrului.

Acesta spune că cerșetorii, alcoolicii, persoanele care au probleme cu drogurile refuză ajutorul lor, pentru că trebuie respectate regulile centrului și foarte mulți pleacă imediat.

„Noi nu putem face terapie pentru asemenea probleme, avem reguli de conduită în centru pe care cei fără de speranță nu le acceptă. În primul rând pentru ca o persoană să fie ajutată trebuie ca acea persoană să și dorească acest lucru. Noi suntem un sprijin pentru județ și pentru cele 177 de primării, atâta vreme cât și primăriile se implică în rezolvarea cazurilor persoanelor care au domiciliul pe raza comunei”, ne-a precizat directorul Centrului Rezidențial de Asistență și Reintegrare Socială pentru Persoane fără Adăpost Caransebeș.

În cei peste 6 ani de activitate, din cei aproximativ 2.300 de oameni ai străzii îngrijiți, în jur de 300 au revenit în centru, spune Ștefan Cocoroiu.