Mii de locuri de muncă noi în Clisura Dunării, doar o iluzie! Siguranța din străinătate a lăsat România fără muncitori

Noul coronavirus, inamicul invizibil care a afectat serios întreaga economie a țării, reprezintă doar picătura care a reconfirmat imposibilitatea traiului pe meleagurile mioritice. De ce? Pentru că, în fața ofertelor tentante ale străinătății, pentru un investitor astăzi este destul greu să mai aibă resursa umană necesară desfășurării activității, oamenii preferând sutele, chiar miile de euro din afara granițelor în detrimentul salariului minim pe economie.

Deși întreg județul Caraș-Severin e repetent de ani buni la capitolul atragerea de investitori pentru generarea locurilor de muncă, rezolvarea acestei probleme e tot mai greu de materializat dat fiind confortul pe care l-a cunoscut o parte din populația cărașeană în afara granițelor, odată cu intrarea României în Uniunea Europeană.

Crearea câtorva sute de locuri de muncă este un vis aproape imposibil de materializat, inclusiv în zona Clisurii Dunării, acolo unde, în urmă cu mai bine de doi ani, încă își desfășura activitatea compania americană Delphi Packard, companie care, pentru binele propriei cifre de afaceri, și-a închis porțile la Moldova Nouă luând cu asalt forța de muncă ieftină identificată în Serbia, Ucraina.

„Dacă astăzi vine cineva și spune: «Voi aduce 1.000, 2.000 de locuri de muncă în Clisura Dunării sau în Moldova Nouă», cred că acest număr nu se va mai putea realiza niciodată. De ce? Pentru că orice investitor care vine să prospecteze piața nu va investi până nu are de șapte ori mai mulți angajați decât cifra inițială. Ori noi am fi avut resursa umană, doar că oamenii au plecat în străinătate. Veniturile de acolo sunt mai mari. În România astăzi nu se pot da salariile din străinătate. În străinătate, omul are serviciul de sănătate bine pus la punct, sistemul educațional – la fel, protecția socială funcționează bine, și-au realizat un confort al familiei acolo. Ei când s-au dus în altă țară au primit rapid un credit, și-au luat o mașină, casă. E și firesc. Decât să dea 500-700 de euro pe chirie, mai bine plătesc rata locuinței care va rămâne proprietate. Asta înseamnă că s-au legat acolo. Deci oamenii aceștia nu vor mai veni.”, a explicat, pentru expressdebanat.ro, primarul comunei Berzasca, Petru Nicolae Furdui.

În ciuda faptului că există nenumărați români care clamează că mâine s-ar întoarce acasă, edilul-șef din Clisura Dunării este absolut convins că nu vor face acest lucru tocmai datorită stabilității pe care le-o oferă străinătatea, însă vede și o explicație vizavi de atitudinea adoptată: „Este răbufnirea fiecărui individ asupra anilor care au trecut de la Revoluție. Și-au pus nădejdea că se va schimba ceva, dar totul s-a schimbat în mai rău, cel puțin din punct de vedere al siguranței locului de muncă”.

Există soluții și în România, dar oamenii nu mai au răbdare

Dezvoltarea afacerilor mici, fie prin intermediul fondurilor europene, fie cu ajutorul start-upurilor, pare cea mai plauzibilă soluție pentru un trai mai bun acasă. Chiar și așa, majoritatea oamenilor, mai ales cei de vârsta a doua, nu mai au putere să creadă că și în România o pot duce bine.

„Dacă vor să vină acasă, există soluții, iar aceste soluții se referă la afacerile mici. E drept că implementarea unui astfel de proiect durează, însă nimeni nu spune că trebuie să îți părăsești locul de muncă din Germania, spre exemplu, până când proiectul din România cunoaște materializarea. Eu le-am propus cetățenilor din comună să vină cu experiența de afară, cu forța de muncă, cu elanul de acolo, să-și dezvolte o afacere mică, noi, administrația publică locală, facilitându-le anumite lucruri, ca de exemplu: să aducem consultanți care să le facă proiectele, să alergăm după avize, astfel încât să eliminăm birocrația. Cu toate acestea, oamenii care au plecat acolo nu vor mai veni.”, a adăugat Petru Nicolae Furdui, şeful administraţiei publice locale din Berzasca.

Sursa foto principal: startupcafe.ro.

 

Sursa foto: agrointel.ro.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/