Mii de impozite calculate greșit!

Oficialii Curții de Conturi nu au scăpat din ochi nici anul trecut activitatea din primăriile cărășene. Nu mare le-a fost surprinderea când au constatat că impozitele au fost calculate greșit, spre bucuria locuitorilor, care au plătit mult mai puțin.

Impozitele foarte mici pe terenuri și clădiri i-au surprins pe localnicii dintr-una din comunele județului Caraș-Severin. Asta, în contextul în care peste tot în țară acestea au fost majorate cu procente bune. Bucuria lor însă va fi înlocuită de sumele pe care trebuie să le returneze bugetului comunei Prigor, pentru că inspectorii de la Curtea de Conturi au constat cu stupoare că mai toate calculele au fost făcute greșit.

Așadar, în urma explicațiilor primite, aceștia au pus greșeala pe lipsa de specialiști din primăriile mediului rural, iar acum îi obligă pe angajații administrației locale să recupereze banii, chiar și cu executare silită, dacă este nevoie.

Spre exemplu, unul dintre localnici a plătit doar 62,7 lei impozitul pentru un teren extravilan anul trecut. În 2014, angajații s-au mai deșteptat și pentru aceeași suprafață de teren au încasat 154,2 lei, adică mai mult decât dublul sumei. Oamenii s-au declarat surprinși în primă fază, au crezut că sunt trași în piept, dar rezultatul Curții de Conturi vine cu explicații detaliate, care ar trebui să îi liniștească. Nu a fost o țeapă, ci este vorba despre o eroare! Angajații primăriei nu au aflat că Legea s-a schimbat încă de acum … 9 ani.

„Se vor revizui creanțele bugetare aferente impozitului pe teren (intravilan și extravilan) aparținând  persoanelor fizice de pe raza UATC Prigor, în vederea determinării acestora în conformitate cu prevederile HG nr.44 din 22 ianuarie 2004, pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, respectiv pentru zona A. Diferențele de impozit astfel stabilite se vor înregistra în evidența contabilă, așa cum prevede Ordinul Ministrului Finanțelor Publice nr. 191/2005 pentru aprobarea normelor metodologice privind organizarea și conducerea contabilității instituțiilor publice, Planul de conturi pentru instituțiile publice și instrucțiunile de aplicare a acesteia. De asemenea, se va urmări încasarea acestor diferențe, iar pentru creanțele neîncasate la scadență se vor întreprinde măsurile de executare silită, se arată în raportul Curții de Conturi.

Inspectorii au făcut o constatare similară și pentru impozitul pe clădiri.

Potrivit aceluiași raport, angajații Primăriei Prigor au pus greșeala pe lipsa de personal cu care se confruntă.

Rămâi cu Express de Banat și vezi ce au mai depistat inspectorii de la Curtea de Conturi!

FOTO: www.casa-construct.ro

Comments

  1. banateanuadevarat says:

    Sa executi cetatenii pentru incompetenta boilor din primarie? Boii nu sunt platiti cu banii nostri? Cine i-a angajat? Sa traga la jug daca nu stiu sa-si faca treaba, poate se pricep la asta mai bine decat la calcule sau sa citeasca legile.Sunt analfabeti?