Mii de elevi din Caraş-Severin nu dispun de mijloace de comunicare la distanţă

Deși participarea la cursurile online este obligatorie până la finalizarea semestrului, mulți copii din România rămân fără acces la educație în perioada pandemiei din cauza lipsurilor financiare. Se întâmplă și în Caraș-Severin, acolo unde mii de tineri nu dispun de internet, darămite de smartphone-uri și tablete; în special elevii din mediul rural duc lipsă de device-uri.

„În Caraș-Severin, există un efectiv de aproximativ 38.000 de elevi, atât în școli de la sat, cât și în școli din mediul urban. Dintre aceștia, în urma analizei realizate de colegii mei din ISJ CS, s-au înregistrat aproximativ 8.600 de elevi care nu dispun de mijloace tehnologice de comunicare la distanță. Cu aceștia, profesorii lucrează mai greu, dar s-au găsit, totuși, soluții. Primesc fișe de lucru acasă, cu ajutorul directorilor și cadrelor didactice, profesorii vorbesc cu ei pe telefonul fix, de acasă… E o muncă extrem de dificilă. La întregul proces didactic participă profesori-elevi-părinți. Orice copil își poate continua studiul și cu mijloace tradiționale, dacă este ajutat de un părinte. Prin timpul petrecut cu copilul, părinții îi oferă siguranță, căldură, protecție, valori și principii. Implicarea părinților este foarte importantă în această perioadă în dezvoltarea elevilor.”, a explicat Ion Chiosa, purtător de cuvânt al ISJ Caraș-Severin.

În urma aplicării unui chestionar la nivelul județului în vederea identificării nevoilor de tehnologie pentru învățare din mediul rural, iată cum se prezintă situația:

– numărul aproximativ de elevi fără acces la internet/tehnologie din mediul rural: 2.765 din 11.752, adică 23%;

– numărul de unități de învățământ fără acces la internet: 28/9,77% din totalul de 286 de unități, inclusiv cele arondate;

Cuib de vise 1000x100

– număr de unități de învățământ care realizează cursuri online din mediul rural: 89/31%;

– total unități în mediul rural: 286, aici fiind incluse și structurile, respectiv grădinițe, școli primare, gimnaziale, arondate la 68 de unități cu PJ.

Sursa foto: adevarul.ro.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/