Aproximativ 2.500 de angajați din Timiș care aveau contract part-time au rămas fără job în doar cinci zile de la intrarea în vigoare a noilor prevederi. Alte 2.500 de contracte au fost modificate și s-a trecut la program de 8 ore, arată datele Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiș.
Potrivit modificărilor la Codul Fiscal care vizează contractele individuale de muncă cu timp parțial, intrate în vigoare la 1 august, contribuțiile la stat se calculează la salariul minim brut pe economie – 2.550 lei – pentru salariații încadrați cu acest tip de contracte. Excepție fac elevii și studenții până la 26 de ani, ucenicii cu vârsta până la 18 ani, pensionarii la limita de vârstă și persoanele cu dizabilități.
În Timiș, piața muncii a suferit câteva modificări, de la începutul lunii august, spune inspectorul șef ITM Timiș, Pavel Kasai. „Până la sfârșitul lunii iulie am avut 45.707 contracte individuale de muncă cu timp parțial. La data de 8 august avem 40.249. Diferența e de aproape 5.000 de contracte individuale de muncă cu timp parțial. Aproximativ 2.500 au fost transformate cu normă întreagă de muncă de 8 ore. Practic, și la noi, în Timiș, pe piața muncii aproximativ 5.000 de astfel de contracte au suferit unele modificări.”, a declarat Pavel Kasai.
Inspectorul șef al ITM Timiș este de părere că angajatorii nu vor renunța total la angajații a căror contracte part-time au fost închise.
„Probabil că în perioada următoare vor reveni. Nu cred că un angajator își permite în criza aceasta de forță de muncă să îi disponibilizeze de tot. Piața muncii cere forță de muncă foarte multă, aducem mii de oameni din Asia, mai bine îi folosim pe ai noștri pentru că îi avem. Domeniile în care s-au petrecut aceste schimbări sunt construcțiile și serviciile. Și sunt într-adevăr situații în care practic e nevoie de o persoană care să facă doar două ore ceva în firmă – curățenie sau alt serviciu.”, a mai explicat Kasai.
Potrivit datelor ITM Timiș, în Timiș sunt înregistrate, la această dată, 300.247 de contracte de muncă.