Mii de cărăşeni care muncesc legal în străinătate riscă să rămână fără serviciu

O sută de mii de muncitori români care lucrează în străinătate riscă să-şi piardă locurile de muncă, iar 300 de firme să fie închise, după ce ANAF, „în baza unei interpretări subiective a legislaţiei muncii”, a dispus blocarea conturilor companiilor respective, a anunţat astăzi Asociaţia Naţională a Întreprinderilor de Muncă Temporară, citată de Mediafax. În Caraş-Severin sunt 16 agenţii de muncă temporară care ar putea fi direct afectate.

Agenţiile de muncă temporară au fost, recent, subiectul unor controale din partea Direcţiei Antifraudă din cadrul ANAF, în urma cărora, susţine Asociaţia Naţională a Întreprinderilor de Muncă Temporară – ANIMT, în baza unei interpretări subiective a legislaţiei muncii, s-a dispus blocarea conturilor companiilor în cauză, precum şi recuperarea, retroactiv, a unor prejudicii estimate. Raţionamentul ANAF, precizează reprezentanţii ANIMT, a fost că muncitorii care lucrează, temporar, în străinătate, nu pot fi consideraţi detaşaţi, prin urmare nu au dreptul să primească diurnă, în condiţiile în care până la acest moment, atât ANAF, cât şi Ministerul Muncii considerau drept legale practicile prin care muncitorii erau remuneraţi atât cu un salariu de bază, cât şi cu diurnă, scrie mediafax.ro.

REGISTRUL NAŢIONAL de evidenţă a agenţilor de muncă temporară autorizaţi, postat pe site-ul Ministerului Muncii, arată că pe raza judeţului Caraş-Severin erau autorizate să funcţioneze, în primăvara acestui an, 16 firme cu profil de agent de muncă temporară. Dintre acestea, 9 sunt în Reşiţa, 5 în Caransebeş şi câte una la Cornuţel şi Vodnic.

Aceste măsuri ne omoară activitatea şi creează, în acelaşi timp, o gravă problemă socială, întrucât companiile noastre sunt cele care asigură întreţinerea muncitorilor în ţările în care sunt detaşaţi, în situaţia de faţă nemaiputându-le asigura nici măcar întoarcerea în ţară. Gândiţi-vă câte familii depind de aceşti 100.000 de muncitori! Practic sunt afectaţi circa 400.000 de oameni. Pentru noi, timpul este vital. Dacă până la sfârşitul lunii conturile noastre vor continua să fie blocate, toţi aceşti oameni vor rămâne pe drumuri. În tot acest timp, noi ne pierdem definitiv clienţii, circa 300 de firme vor dispărea, iar economia ţării va pierde anual, numai din contribuţii la salarii, peste 265 de milioane de euro“, a spus, astăzi, într-o conferinţă de presă la Bucureşti, Stephane Tison, directorul general al companiei Power Interim şi fondatorul ANIMT, citat de Agenţia de presă Mediafax.

Potrivit aceleiaşi surse, în ţări precum Franţa, Italia, Spania, Belgia şi Irak lucrează 100.000 de români, cu statut de salariaţi temporari, care, fiind detaşaţi, câştigă în medie 1.500 de euro pe lună şi de veniturile cărora depind 400.000 de familii. Veniturile nete pe an ale salariaţilor temporari se ridică la un total de 1.260.000.000 de euro, iar 260.000.000 de euro reprezintă contribuţii sociale pe an plătite de agenţiile de muncă temporară, fără să fie luate în calcul celelalte impozite plătite de societăţi.

Asociaţia atrage atenţia că, potrivit Codului Fiscal, sunt scutite de impozit pe venit indemnizaţiile şi orice alte sume de aceeaşi natură primite de salariaţi pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, în ţară şi în străinătate. Totodată, conform prevederilor în vigoare, aceste indemnizaţii nu sunt luate în calculul contribuţiilor sociale.

Foto: www.bzb.ro

Comments

  1. ionela says:

    dupa cum decurg lucrurile in prezent, e sigur ca vom ramane fara sericiu

  2. ionela says:

    MOBILIZARE SOCIETATI AFECTATE – Distrubuiti masiv
    Societatile care platesc diurne personalului detasat in strainatate sunt invitate la o mobilizare generala (societati din orice domeniu: constructii, agriculatura, munca temporara, transporturi, hoteluri, vanzari etc..)

    http://www.detasare.com/mobilizarea-companiilor-care-detaseaza-personal/

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/