Mii de cărășeni au sărbătorit împreună Ziua Națională a României!

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Peste 1.000 de reșițeni s-au adunat astăzi în centrul orașului să marcheze împreună 1 Decembrie. Familii întregi au venit să admire frumoasa paradă a militarilor cărășeni. Acțiuni similare au avut loc și la Caransebeș, dar și în celelalte orașe din Caraș-Severin.

Deși evenimentul din municipiul reședință de județ era anunțat pentru ora 12.30, cu aproape o oră înainte, toate locurile de parcare din zona centrală s-au epuizat, semn că locuitorii orașului au vrut să participe la manifestările organizate cu prilejul Zilei Naționale a României. Reșițenii s-au așezat de jur împrejurul centrului civic și au așteptat în liniște să urmărească parada militară. Acțiunea a debutat cu salutul prefectului Silviu Hurduzeu, după care a fost oficiată o scurtă slujbă religioasă. Oficialii Reșiței și ai județului au rostit scurte alocuțiuni și, la unison, le-au transmis românilor de pretutindeni ,,La mulți ani!”

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157647222865774″]

A urmat o frumoasă paradă militară, cu mult deosebită față de anii trecuți. Asta, pentru că, pe lângă plutoanele de polițiști, pompieri, frontieriști sau jandarmi, prin centrul Reșiței au trecut și mașinile din dotarea instituțiilor suborbonate Ministerului de Interne sau Ministerului Apărării Naționale.

YouTube video

YouTube video

După ceremonialul militar şi parada militară, a urmat un program artistic de muzică populară.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157649140139697″]

1 Decembrie și la Caransebeș!

promovare banner maxagro Muzeul TM

Gugulanii în număr mare au ieșit în centrul civic să sărbătorească Ziua Națională. Chiar dacă vremea deosebit de rece le-a pus probleme organizatorilor, sărbătoarea caransebeșenilor a fost scurtă și la sufletul celor peste 300 de trecători care s-au oprit pentru a urmări parada militară.

În costum popular și plină de emoție a fost alături de oficialități interpreta de muzică populară Lia Lungu, stabilită în Statele Unite ale Americii. ,,Caransebeșul este casa mea, este locul în care m-am format, unde am absolvit Liceul pedagogic, sunt una dintre bănățencele de fală venită într-un oraș de fală. Mi se pare normal să cinstesc țara, prin straiele noastre prin lume, între americani și între alte nații. Cum să nu mă îmbrac acasă în portul nostru popular?! Sunt acasă aici în Caransebeș, dar și printre românii din America sau în micile comunități românești din întreaga lume. România este o adevărată forță, este o țară cu multe brațe în lume”, spune Lia Lungu.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157649144649450″]

Deși cei mai mulți dintre liderii de la județ au fost la manifestările organizate la Reșița, la Caransebeș le-a substituit Marcel Vela. Pe aceeași idee a românilor plecați peste hotare, edilul-șef le-a transmis cărășenilor din țară, dar și din diaspora, aceeași urare de ,,La mulți ani!”

La finalul acțiunii au fost depuse flori la Crucea Identității Naționale, monument construit de români în 1811 și s-a aplaudat parada dispozitivului de onoare. Gugulanii nu au ratat nici masa tradițională oferită de către administrație, renumita fasole cu cârnați, iar la final ansamblul folcloric al Casei de Cultură a oferit un scurt program de muzică populară.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157649145323130″]

De asemenea, conducerea Casei de Cultură ,,George Suru” a pregătit un concert dedicat împlinirii a 100 de ani de la montarea, la Caransebeș, a operetei ,,Crai Nou”, de Ciprian Porumbescu. Spectacolul este susținut de la ora 18.00 de sopranele Daniela Vlădescu și Bianca Ionescu.

Acțiuni similare au avut loc în toate orașele județului.

STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/