Stepanescu: „Un ajutor este să nu fii încurcat”

Cu doar câteva zile înainte de trecerea în noul an, primarul municipiului Reşiţa, Mihai Stepanescu, a vorbit într-un interviu acordat cotidianului Express de Banat despre realizările, dar şi despre lucrurile mai puţin bune care au fost în 2011.

Domnule primar, ne aflăm la final de an. Cum a fost 2011 pentru Reşiţa din punctul de vedere al administraţiei locale?

Aş putea spune că a fost un an plin de neprevăzut, care ne-a oferit şi satisfacţii, şi surprize, dar şi multe neajunsuri şi greutăţi. În orice caz, am avut de-a face, începând cu luna iulie, cu o perioadă propice lucrărilor, dar ne-au lipsit banii pe care îi merita Reşiţa şi pe care îi aşteptam noi. Nu am primit de la bugetul statului, prin Consiliul Judeţean, absolut niciun leu! Sper ca la sfârşitul acesta de an şi începutul anului viitor să avem mai mult noroc. În toamna aceasta, destul de lungă, am putut să desfăşurăm mai multe lucrări de investiţii.

Care ar fi cele mai importante investiţii realizate din bani publici în anul care stă să se încheie?

Sunt mai multe investiţii, mă refer la Grădina Zoologică, la Liceul Economic, mă refer la modernizarea unor parcuri şi, nu în ultimul rând, la cele care vizează modernizarea drumurilor, construirea de noi parcări şi piste de biciclete. Numai primele două sunt în valoare de peste 1,5 milioane de euro. Se mai adaugă lucrările de peste zece milioane de euro pentru modernizarea unor drumuri, construcţia de parcări noi, alei şi piste de biciclete. Celelalte sunt lucrări gospodăreşti, care ţin de investiţii în surse noi de apă, parcuri sau grupuri sanitare. Noi nu am avut la Reşiţa nici măcar fântâni cu apă potabilă.

Aţi tot făcut lobby pentru Reşiţa, dar investiţiile private de mare anvergură continuă să întârzie.

În ceea ce priveşte investiţiile private am semnat un contract cu firma Velo City, o investiţie provenită de undeva din Franţa, sper să se concretizeze la sfârşitul anului viitor, sau chiar la începutul lui 2013. Am avut foarte multe tatonări şi întâlniri, am făcut o propagandă puternică Reşiţei în toate mijloacele mass-media şi nu numai. Am avut o serie de întâlniri şi cu reprezentanţi ai camerelor de comerţ recunoscute ca fiind serioase în România, cu reprezentanţi de vârf la nivel de consulate, cu ambasadori foarte mulţi. Cred eu că principalul motiv îl reprezintă criza asta economică. În al doilea rând ar putea fi şi măsurile guvernamentale care îi fac pe marii investitori să aleagă altceva. Nu cred că am dat dovadă de birocraţie, nu cred că ne-am comportat nepotrivit şi nu cred că nu am primit pe cineva serios. Am avut şi câteva tentative din partea unor speculanţi, dar nu a venit nimeni cu ceva concret. Am reuşit şi noi, cu investitori mai mici, în servicii, în producţie prea puţin, dar sper eu să ne bucurăm de asta în anii care urmează.

De unde această reticenţă a investitorilor faţă de Reşiţa şi Caraş-Severin, în general?

Noi ne dorim investitori la Reşiţa, într-un oraş fumegând, motiv pentru care am luat legătura şi cu CSR-ul să-şi rezolve problema, iar în câteva luni ar trebui să fie gata instalaţia de filtrare. Am oprit depozitarea pe acel deponeu să nu mai avem de-a face cu acele arderi necontrolate, iar în ultimele două luni n-am mai avut probleme. Avem nevoie de un oraş cu drumuri, cu parcuri, care să-i bucure şi pe reşiţeni. Reşiţa a fost un oraş de referinţă în condiţiile în care statul român a susţinut activităţile de producţie până în 1989. După 89 regresul este mai mult decât evident, iar politicienii care au venit după ar trebui să ne spună destul de multe despre cum au tratat ei soarte Reşiţei. Se vede câte intreprinderi au falimentat. Ar trebui ca acest oraş să aibă o atenţie specială din partea autorităţilor şi, de ce nu, a guvernului. Avem nevoie de bani pentru a moderniza zonele amintite. Nu trebuie să construim la şapte kilometri de Reşiţa, într-o zonă unde nu sunt utilităţi. Îmi doresc foarte mult ca Reşiţa să devină un pol de dezvoltare şi am făcut demersuri în acest sens.

V-aţi tot referit la situaţia financiară deloc grozavă a Reşiţei. Ratele pentru achitarea diferitelor împrumuturi sunt tot mai mari, iar la bugetul local vin mai puţin bani. Există soluţii pentru rezolvarea problemelor financiare?

E adevărat, din punct de vedere financiar nu am stat aşa de bine ca în anii precedenţi. Am plătit tot timpul rate, nu e o noutate, dar anul viitor ratele vor fi mai mari. Noi contăm pe o evoluţie pozitivă din punct de vedere financiar, pe ajutoare mult mai vizibile, pentru că,  din partea guvernului nu au venit decât prin termie, 15 miliarde într-un an, şi asta spune destul de multe. O serie de firme au intrat în insolvenţă, gradul de colectare a scăzut, iar printr-o ordonanţă apărută în iunie 2010 a trebuit să bugetăm şi datoriile aferente anilor precedenţi şi, ca atare, am fost în mare măsură îngrădiţi în activitatea noastră. Totuşi, am făcut faţă solicitărilor, în condiţiile în care nu am mărit taxele, acestea sunt aceleaşi din 2008. Sper să avem de-a face cu un buget acceptabil şi legile să fie favorabile desfăşurării activităţii administraţiei locale, pentru că, din păcate, noi nu am fost întrebaţi sau nu am fost luaţi în discuţie la modul serios atunci când au apărut anumite documente de ordin legislativ.

Care este, în momentul de faţă, relaţia dintre dumneavoastră şi administraţia judeţeană?

Relaţia e una instituţională. Eu respect persoane, instituţii, dar când este vorba de lucruri care sunt greu de înţeles, e greu să te pronunţi. În orice caz, i-am rugat, i-am elogiat, o voi face şi pe viitor, dar să nu uităm că toţi avem atribuţii. Iar unii, pe lângă faptul că suntem şefi de administraţie, avem şi atribuţii politice. Este nevoie ca factorul politic să se implice, pentru că şi datoriile sunt tot politice, la fel ca şi societăţile cu datorii. Sper să se bucure şi Reşiţa de bani în ceea ce priveşte plata unor datorii, a unor lucrări de infrastructură.

Vi se reproşează de către anumite persoane faptul că în Reşiţa nu s-ar derula suficiente proiecte europene.

Noi nu am avut un proiect european la Reşiţa făcut de fosta administraţie atunci când am venit la Primărie, ca să avem ce să implementăm. Am făcut noi o serie de proiecte şi sunt în diferite faze, unele în implementare, altele în aşteptare, care sunt declarate eligibile. M-aş bucura să se concretizeze nişte eforturi de-ale mele şi de-ale administraţiei pe care o conduc. În mare măsură, cu o echipă de aici am reuşit să facem lucruri bune în condiţii de austeritate. M-aş bucura să implementăm nişte proiecte şi mai ample. Mă refer la parcări, la infrastructură, pentru că e nevoie ca şi străzile lăturalnice să fie modernizate. Este nevoie de reţele de canalizare pentru că am susţinut acele proiecte începute de Mircea Popa şi continuate de alţii. Este nevoie ca aceste utilităţi să fie tratate altfel, la nivel european.

CET-ul a generat cheltuieli importante pentru bugetul local. S-a rezolvat problema termiei odată cu construirea celor opt centrale de cartier?

CET-ul a însemnat cea mai mare gaură în bugetul local. Nu se poate ca 90 la sută din reşiţenii neracordaţi să plătească bani extrem de mulţi pentru cei 10 la sută racordaţi. Reţelele sunt vechi, sparte. Am plătit în anii aceştia ca disperaţii. Eu sper să fie diminuate pierderile. Sunt reţele noi care pornesc de la aceste opt unităţi de producţie şi sunt reţele vechi. Pe ramificaţiile finale încă mai sunt pierderi pe care le vom afla când se face recepţia. Au mai fost alocate tot felul de subvenţii, la transport suntem singura localitate care subvenţionăm transportul local. Sunt bani foarte mulţi. A fost adăugată şi o altă subvenţie la transporturile externe şi nu este un efort deloc mic să le plătim.

Campania electorală pare să fi început deja. Purtaţi de ceva vreme un schimb mai dur de replici cu deputatul Vali Rusu.

E un deputat care mai vine din când în când la Reşiţa şi spune tot felul de lucruri, dar eu nu vreau să comentez, sunt nişte aiureli. Prinde din zbor câte ceva, fără substrat. În orice caz, se fac jocuri şi se pare că acele atacuri au fost dirijate, dar nu vreau să le comentez. Se va vedea la timpul potrivit ce subţiri sunt.

Aţi tot evitat să spuneţi concret dacă veţi candida pentru un nou mandat.

Nici acum nu spun. Până în ultima zi când stau la primărie trebuie să lucrez la fel, în  acelaşi spirit de echipă, voi merge pe teren atât cât timpul îmi permite. Din păcate, posturile sunt blocate şi am avut de-a face, şi încă avem, cu o muncă de uzură mai mult decât evidentă. În consecinţă, spiritul creativ a stagnat din cauza faptului că am pierdut foarte mult timp cu acele verificări. Pe parcursul activităţii mele aici pot spune că sunt oarecum mulţumit, dar se pot face mult mai multe, în condiţiile în care ai un consiliu favorabil, în condiţiile în care nu una vorbeşti şi alta faci. De multe ori, este important şi e un ajutor este să nu fii încurcat.

Dacă alegeţi să candidaţi, o veţi face tot din postura de independent?

Am primit tot felul de oferte de la partide, şi de la putere, şi din opoziţie. Eu am fost la un singur partid, am fost chiar preşedintele organizaţiei PSD Reşiţa. Nu-mi pare rău, eu nu m-am schimbat ca om şi nici nu o voi face. Sunt convins că voi rămâne independent şi toate funcţiile le-am avut din această postură. Am avut şi satisfacţii, şi insatisfacţii, dar timpul le va rezolva pe toate. Jocuri politice au fost şi vor fi. Există şi proiecte kamikaze în Consiliul Local care ştiu din start că pică. Le introduc ca să aduc la cunoştinţa oamenilor interesul meu, chiar dacă alte interese nu sunt convergente. În orice caz, voi continua la fel până în ultima zi când voi fi la primărie.

Vă mulţumesc!

Comments

  1. tudor says:

    Te lauzi cu investitiile de la Gradina Zoologica si Liceul Economic cand chiar tu ai vrut sa le tai banii pt ca nu le-ai considerat oportune. As mai fi adaugat o intrebare stimabilului primar : De ce nu a reabilitat strazile din Resita cu fonduri europene asa cum o fac toti primarii normali si ne-a indatorat peste masunra cu creditul bancar contractat ?

  2. toma says:

    pai are inca un mandat ca si asigurat. Nu are cine sa-l bata, glavan? sa fim seriosi. problema pe care o are stepanesscu cu consiliul judetean se rasfrange asupra noastra a tuturor. e clar ca pedelistii ii pun bete in roate si singurii care platesc pentru asta sunt resitenii.

  3. vica says:

    n-o fi facut nici stepanescu prea multe, dar macar a mai pus o bancuta, a aranjat cateva parcuri, acum asfalteaza drumurile si pune borduri, repara trotuarele.fata de fostul primar a facut totusi ceva. daca ar intra in PDL ar avea si resita bani fara numar

  4. gogu says:

    daca resita e ingropata in datorii nu e vina lui stepanescu, asta e clar. e vina consilierilor locali si a fostei administratii. nu primarul ia decizii de capul lui. el doar propune anumite proiecte care trebuie votate de consilierii locali. de asta nu se poate lauda stepanescu cu investitii prea mari. macar avem un primar cinstit. amintiti-va de vechiul etil, de fostul viceprimar, de spitalul de la KM 8, de groapa de la km 7, de centrul civic si alte atatea tepe.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/