Mihai Fracea, timișoreanul care a organizat protestele de susținere a ucrainenilor în cel mai tânăr oraș din Europa. „Am dat voce comunității”

Mihai Fracea, un timișorean plecat în Olanda la studii, s-a implicat în organizarea de proteste și activități umanitare pentru susținerea cetățenilor și refugiaților ucraineni. La doar 18 ani, Mihai este și voluntar în cadrul Centrului de Cercetare Oncogen din orașul de pe Bega.

Mihai Fracea este student în anul I la Universitatea din Groningen, secția Life Science and Technology. În orașul cu o populație de peste 200.000 de locuitori, media de vârstă este de 33 de ani, iar răspunsul comunității la evenimentele anunțate a fost unul neașteptat. Mii de oameni au participat la demonstrații și s-au strâns peste 20.000 de euro.

Într-un interviu acordat pentru Express de Banat, tânărul povestește că scopul protestului, organizat în 27 februarie, a fost acela de a transmite un mesaj din partea comunități ucrainene din Olanda, neavând o direcție politică sau ideologică.

Care este legătura între facultatea la care studiezi și Centrul Oncogen?

Am norocul să învăț la facultate cam tot ceea ce învăț și la Oncogen. Sunt voluntar în cadrul Institutului Oncogen din Timișoara unde lucrez cu o echipă de tineri la o alternativă pentru testul RT-PCR. În trecut am lucrat tot pe zona de Covid și în viitor sperăm să ne lansăm pe diagnosticarea precoce în cancer.

Când s-a dat startul activităților de susținere a cetățenilor din Ucraina?

Am lăsat proiectele la o parte ca să organizez, împreună cu un coleg de aici, o mică demonstrație înainte de invazia Rusiei. Așteptam undeva la 50 de persoane. Era o activitate prin care ne doream să transmitem un mesaj. Nu era o activitate politică, ideologică, ci pur și simplu a fost organizată cu scopul de a transmite un mesaj din partea comunității ucrainene. Ulterior, a început invazia Rusiei și protestul programat pentru data de 5 martie a fost reprogramat, în 27 februarie. Am avut o echipă mică de organizatori și am încercat să ne coordonăm foarte bine. Rezultatul muncii noastre a fost o demonstrație în care s-au strâns peste 3.000 de oameni, din aproximările primăriei și a fost cel de-al doilea cel mai mare protest din toată Olanda pe această temă.

Care au fost sarcinile tale?

M-am ocupat de strângea de fonduri și am strâns undeva la 15.000 de euro doar în ziua respectivă. Am pierdut șirul donațiilor motiv pentru care am pus la dispoziție mai multe platforme prin intermediul cărora oamenii să poată dona. În plus, mai multe camioane merg în Ucraina încărcate cu medicamente, alimente, îmbrăcăminte și lenjerie. Ne-am folosit de platforma și de comunitatea mare pe care am strâns-o ca să anunțăm aceste mișcări umanitare din partea fundaților ucrainene. Așadar, am strâns și donații și am și promovat alte activități. Pe lângă aceste demonstrații am beneficiat de sprijin din partea comunității locale și naționale. Groningen este și cel mai tânăr oraș din Olanda, avem o medie de vârstă de 33 de ani într-un oraș cu peste 200.000 de locuitori. Sunt multe facultăți și studenți din toată lumea. Sunt facultăți care fac parte din top 100 mondial. Am beneficiat așadar de sprijin din partea comunității locale, de la facultăți la asociații studențești. O firmă ne-a oferit un camion gratis unde am avut scena, boxele le-am primit de la un club, surprinzător este și faptul că ne contacta lumea să ne spună că vrea să ajute. Să ne facă de exemplu bannere gratis, a fost senzațional. S-a sesizat și presa din Olanda, iar în prezent avem peste 20 de materiale în presa din Olanda, toate despre demonstrațiile pe care le-am organizat. Atât în presa locală, cât și națională. Mass-media online, radio și televiziune unde am dat mai multe interviuri atât eu cât și colegii mei.

Cum s-a desfășurat protestul?

Cel mai important aspect din punctul meu de vedere, pe lângă strângerea de fonduri, este faptul că am dat voce comunității ucrainene. Pentru ei am organizat totul. Sunt mulți studenți veniți cu Erasmus care acum o lună își vedeau liniștiți de viață. Am colegi din Kiev și au venit aici, iar când a început invazia nu știau ce să facă. A fost groaznic. Se strângeau spontan și nu știau încotro să o ia. Au fost copleșiți pentru că primeau videoclipuri de la familie cu locuințe în flăcări. Eu am avut speech-uri legate de strângerea de fonduri, dar în principiu au fost speakeri ucraineni – studenți, părinți, cântăreți de muzică populară, am pus cântece ucrainene, au fost momente emoționante. Erau pur și simplu ucraineni din toate părțile, de toate vârstele care au povestit de ce au plecat din Ucraina, ce vor să facă, unii au spus că vor să meargă înapoi să lupte. Studenții își spuneau povestea și începeau să plângă. Ne bucurăm că am reușit să organizăm aceste manifestații cu scop umanitar.

Câte persoane au fost implicate în organizare?

În organizare am fost implicați aproximativ 10 oameni, cred că mai puțin de 10. La începutul lunii martie, am participat la un târg unde am avut o masă mare cu tot felul de scrisori, steaguri ucrainene și obiecte pe care le-au făcut membrii comunității ucrainene și pe care le-am vândut pentru a strânge mai multe fonduri. Am strâns 4.000 de euro din această vânzare plus donații. Am continuat și continuăm cu această activitate de strângere de fonduri.

Veți mai organiza proteste?

Vrem să mai facem un protest pentru includerea Ucrainei în Uniunea Europeană și vom transmite și atunci un mesaj puternic.

Cât de importantă este implicarea tinerilor în astfel de activități?

Mi se pare extrem de important. În momentul în care te implici în așa ceva te și conectezi la ce se întâmplă în lume. Ești la curent cu știrile, cu politica și mi se pare că este de datoria noastră de cetățeni să știm ce se întâmplă. Pur și simplu mi se pare că în situații de criză este de datoria noastră să ne implicăm și să ajutăm cât de mult putem. Tinerii trebuie să se implice pentru că astfel se antrenează să fie cetățeni mai buni și în viitor poate se vor informa mai bine și înainte de votare sau în alte situații. Cel mai important lucru mi se pare că în situații de criză, noi cei care avem o stabilitate, trebuie să ajutăm oamenii la nevoie mai ales că sunt vecinii noștri.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/