În Timiș, mai mulți angajatori au inițiat, în acest an, procedurile pentru disponibilizări colective, așa că târgurile de joburi sunt tot mai atractive pentru candidați. Pe de altă parte, o rată sub 1% a șomajului pune companiile în situația de a „importa” angajați din regiune și din afara ei, cărora le creează condiții de relocare avantajoase.
Potrivit Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă, în Timiș, 18 companii au inițiat anul acesta procedurile pentru concedieri colective. În total ar fi afectați de disponibilizări, până la finalul anului, peste 460 de angajați, dacă toate procedurile vor fi duse la final.
„Având în vedere dinamica pieței muncii din județul Timiș, nu cred că sunt persoane care vor rămâne în șomaj prea mult timp, pentru că sunt alte companii interesate să le angajeze. În momentul în care se adresează AJOFM, noi le punem la dispoziție locurile de muncă vacante. Și sunt persoane calificate, sunt o grămadă de angajatori care au nevoie de forță de muncă. Rata șomajului în Timiș este 0,82%. Cred că numai cine nu își dorește să muncească nu găsește loc de muncă în Timiș.”, a declarat Roxana Kașai, directoarea AJOFM Timiș.
Disponibilizările plus informațiile cu privire la închiderea unor fabrici în județ sunt câteva dintre motivele pentru care târgurile de joburi sunt tot mai atractive pentru persoanele active.
„Noi ne-am extins căutările și mergem și în Caraș, și în Bihor. Oferim proiecte de relocare pentru persoane care doresc să se mute din localitate. Avem proiecte unde putem să aducem de oriunde. (…) Mult mai ușor se relocă o persoană care vine din Moldova, Oltenia, pentru că acolo poate să spună că are un nou început. Dar în zona asta, angajatorii, în limita a 150-200 de kilometri, merg după ei cu autocare, cu mașini și îi aduc. Sunt persoane care fac naveta de Moldova Nouă la Timișoara.”, a spus Andrei Manea, reprezentantul Manpower Group.
Dincolo de asigurarea transportului la locul de muncă, companiile sunt dispuse să se plieze tot mai mult și pe alte așteptări ale candidaților. Cum ar fi flexibilitatea în program sau asigurarea unor măsuri pentru starea de bine a potențialului angajat.
„Atenția către candidat, pentru starea lui de bine, un echilibru între viața personală și profesională a devenit destul de importantă pentru angajatori și le oferă, inclusiv în zona de pachete de beneficii, pe lângă salarii, și o parte care poate să compenseze activitățile din această zonă precum terapie, abonamente la diferite cursuri în care pot să înțeleagă mai mult despre cum să își gestioneze emoțiile, cum pot să își gestioneze mai bine timpul. (…) Apropo de statul peste program, flexibilitatea e un criteriu pe care și-l doresc candidații. În anumite domenii, unde este posibil, acel program clasic de opt ore, mai degrabă e repartizat de-a lungul unei zile. Poate sunt părinți care au nevoie să meargă cu copiii la școală, la grădiniță și se asigură că își fac toate taskurile în decursul unui program. Mai e interesantă și zona în care se colaborează cu colegii din alte țări, unde fusul orar diferă. E puțin haotic în anumite domenii. Candidații ne-au spus că nu mai simt, pe de altă parte, acea delimitare clară între viața personală și profesională pentru că se duc acasă cu laptopul, mai continuă să muncească, și atunci părerile sunt destul de împărțite.”, a explicat Denisa Matei, reprezentatul târgului de joburi Angajatori de Top.
Potrivit datelor AJOFM, în Timiș sunt înregistrați la această dată 2.755 de șomeri.