Mieii sunt sacrificaţi pentru a doua oară

Dacă ovinele au fost tăiate prima dată de Paştele catolic, junele vor trebui să-şi sacrifice viaţa pentru a doua oară, şi pentru cetăţenii ortodocşi. Şi, cum doar două săptămâni ne despart de Sfintele Paşti, centrele de tăiere a mieilor de pe raza judeţului Caraş-Severin s-au redeschis şi funcţionează până pe 4 mai.

Până în momentul de faţă, doar patru primării din Caraş-Severin au primit, de la DSVSA, avizul de funcţionare în pieţe. Acestora li se va alătura, cel mai probabil, şi Primăria Oraviţa. Astfel, cetăţenii  îşi pot cumpăra miei din Reşiţa Sud şi Govândari, Bocşa şi Caransebeş. În ceea ce priveşte preţurile, acestea variază între 20 şi 30 de lei kilogramul.

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din Caraş-Severin acordă o atenţie sporită identificării şi certificării sanitar veterinare a mieilor. ,,Am desfăşurat şi desfăşurăm în continuare o serie de controale în trafic pentru comercializarea mieilor, pentru verificarea modului în care este transportat şi valorificat tineretul ovin, pentru depistarea neregulilor survenite în întocmirea avizelor de livrare-recepţie şi a certificatelor de sănătate emise de medicul veterinar concesionar”, a declarat pentru Express de Banat Ion Florin Rădulescu, directorul  instituţiei.

Potrivit acestuia, până în prezent nu au fost remarcate niciun fel de probleme în ceea ce priveşte transportul mieilor. ,,Direcţia sanitar veterinară va institui permanenţa până de sărbătorile pascale, la sediul instituţiei, şi în zilele de sâmbătă şi duminică, pentru a putea fi semnalate neregulile şi luate prompt măsurile ce se impun“, a mai adăugat şeful instituţiei DSVSA.

Conform datelor statistice, la nivel naţional, în ianuarie 2013, numărul total de ovine şi caprine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au scăzut de cinci ori (71.000 capete), respectiv de 5,1 ori (972.000 tone), comparativ cu luna ianuarie a anului trecut.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/