Micuții din Valea Bistrei își descoperă talentele alături de alţi copii din Europa!

Un proiect european Comenius a adunat elevi din Cehia, Turcia, Spania, Polonia, Lituania și Bulgaria, dar și din Oțelu Roșu pentru a afla împreună care sunt cele mai tăinuite abilități ale lor.

Școala Gimnazială Nr. 3 din Valea Bistrei este parteneră în cadrul unui proiect multilateral inițiat de Cehia. Așadar, în urma acestui proiect patru cadre didactice și trei elevi din oraș s-au deplasat în Cehia la sfârșitul lunii trecute. „Principalele activități desfășurate în această perioadă au fost: competiția Reading Discoveries,  în care elevii au citit cât mai multe cărți în limba engleză, rezumatul și un desen reprezentativ fiind trecute într-un jurnal, la final alegându-se jurnalul câștigător din fiecare țară (câștigătoarea de la Oțelu Roșu a fost Alina Butoi-Drăghici); competiția Tom Sawyer, la care, după citirea romanului, elevii au avut de parcurs trei probe, competiția fiind câștigată de elevii școlii de pe Valea Bistrei ,și prezentarea țării, a orașului și a școlilor participante la acest proiect”, a precizat profesorul Adina Cubin, coordonatorul proiectului din cadrul școlii.

În orășelul Uničov din Cehia acțiunea nu a presupus doar ateliere de lucru, ci și vizite de documentare la primăria orașului, la biserică sau la muzeul fostei închisori. De altfel, copiii și profesorii din Oțelu Roșu au avut ocazia să viziteze orașul balnear Velké Losiny, unde au văzut cea mai veche moară de hârtie din Europa, în care prelucrarea este încă realizată manual, ce poartă numele de Muzeul Hârtiei. „S-a participat la diferite activități în cadrul acestui muzeu (confecționarea de hârtie, de felicitări, de plicuri, de pus sigilii și de scris în diferite forme). Unul dintre cele mai mari orașe din zona Újezd este Olomouc, în care ne-a fost prezentat centrul, catedrala și zona în care se află universitatea și celelalte facultăți din Olomouc. În ultima zi s-au împărtășit impresii și a avut loc o competiție sportivă cu profesorii și elevii din toate țările implicate în proiect”, a mai adăugat Adina Cubin.

Pentru tradițiile frumoase specifice sărbătorilor de iarnă, Oțelu Roșu va fi gazda acestui proiect la finalul anului viitor. Partenerii din cadrul acțiunii au fost cei care au sugerat această ordine, fiind impresionați de festivitățile din România. De altfel, copiii ce participă la proiect din cadrul Școlii Gimnaziale Nr. 3 trebuie să realizeze un festival de teatru și un calendar pentru anul 2015. „Partenerii din celelalte țări își doresc să vadă cum se împodobește bradul, să audă colindele noastre, să deguste produse culinare tradiționale românești, altfel spus, să participe la magia SĂRBĂTORILOR DE IARNĂ ROMÂNEȘTI!”, încheie coordonatorul proiectului.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/