Micii producători de țuică din județul Timiș nu mai sunt verificați, la fel cum se întâmpla în urmă cu câțiva ani, pentru a se stabili cât trebuie să plătească la stat pentru alcoolul obținut. În prezent, aceștia depun doar o declarație pe proprie răspundere.
Producătorii de țuică și rachiuri au scăpat de măsura sigilării și resigilării cazanelor de fiecare dată când produc alcool în gospodării, dar și de controalele din partea statului. Totuși, aceștia au în continuare obligația de a fi înregistrați la autoritatea vamală teritorială, care stabilește accizele pe care urmează să le plătească micii producători.
Emil Crăciunoiu, șeful Biroului Vamal de Interior Timiș, a declarat în colegiul prefectural din această săptămână că de aproximativ doi ani, în județ, nu se mai realizează verificări la fața locului a gospodăriilor. Practic, producătorii sunt nevoiți doar să depună o declarație pe proprie răspundere cu privire la cantitatea de țuică obținută și concentrația alcoolică.
„Dacă în perioada celor câțiva ani din urmă, mergeam efectiv să verificăm la fața locului, în echipe complexe, pe micii producători și stabileam acciza de plătit, în ultimii doi ani această procedură s-a relaxat. Micul producător are posibilitatea de a veni la biroul vamal, a face o cerere, o estimare a producției pe care urmează să o realizeze, după care depune o declarație pe proprie răspundere a ce a produs, respectiv cantitatea pe care a produs-o transformată în alcool pur, la care biroul vamal îi face un calcul, o notă de impunere și o trimite la finanțe, în vederea accesării accizei pe care o are de plată micul producător. Deci, dacă înainte mergeam efectiv noi să verificăm în curte, acum este pe propria răspundere a cetățeanului respectiv.”, a detaliat Emil Crăciunoiu.
De asemenea, șeful Biroului Vamal de Interior Timiș a mai precizat că niciun producător de țuică nu scapă de plata accizei.
„Niciun producător nu este exonerat de a plăti accize. Diferența este următoarea: micul producător beneficiază până la cantitatea de 50 litri de alcool pur de plata unei accize la jumătate din cât s-ar percepe pentru normal, respectiv cinci euro per litru de alcool pur. Ce depășește această cantitate se plătește la normal, respectiv 10 euro per litru de alcool pur.”, a explicat Emil Crăciunoiu.