„Mi se pare în neregulă! Se merge până la pragul superior pentru încredințare directă!”

Consilierul Local PSD Florin Feraru vede lucruri necurate în procedurile de atribuire a contractelor pentru realizarea studiilor de fezabilitate și proiectelor tehnice! Concret, acesta acuză că se driblează licitațiile!

Feraru a ridicat această problemă chiar în plenul Consiliului Local Reșița, subliniind faptul că mai toate studiile plătite de municipalitate sunt cu puțin sub 140.000 de euro, prag până la care contractele se pot da prin încredințare directă și nu în urma unei licitații. „Prețurile pentru aceste studii sunt fix la pragul superior pentru a se încadra la încredințare directă, ceea ce mi se pare în neregulă!”, a afirmat social-democratul.

Titiana Cătană, directorul tehnic al Primăriei Reșița, i-a explicat însă consilierului local că totul este foarte transparent, că și încredințările directe se fac tot în baza ofertelor din SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice), ba mai mult, că bugetele estimate pentru aceste studii au la bază cotele de piață. „Facem întâi un studiu de piață, cerem oferte de la proiectanții locali și în funcție de aceste valori scoatem pe SEAP studiul la prețul pieței. Dacă punem valori sub prețul pieței riscăm să fim în imposibilitatea de a încheia contractele”, a explicat Titiana Cătană.

Primarul Nelu Popa a intervenit și el, spunând că e interesat să urgenteze niște proceduri care oricum duc la mari întârzieri în începerea lucrărilor. „Am tras de proiectanți să obținem prețuri mici, ca să nu pierdem timp. Eu vreau să fac SF-urile cât mai repede, nu vreau să pierd vremea”, a spus Popa, dând și exemple concrete prin care a arătat cât de mari sunt întârzierile acolo unde vorbim de licitații pentru astfel de studii. De încredințare directă nu poate fi vorba și în cazul studiului de fezabilitate pentru tramvai. „E gata caietul de sarcini pentru tramvai. Studiul de fezabilitate, plus proiectul tehnic, au o valoare undeva la 500.000 de euro. Jumătate de milion de euro! Dacă atât face lucrarea, atât am scos caietul de sarcini!”, a mai afirmat edilul-șef.