„Mi-aș dori să se țină toate cursurile în acest mod!” Bilanțul primei săptămâni de învățare în mediul virtual este îmbucurător!

Prima săptămână în care atât studenții, cât și profesorii au fost nevoiți să se adapteze învățatului prin intermediul platformelor online s-a dovedit a fi una de succes! Astfel, UVT a înregistrat prezențe mari ale studenților la cursurile și seminarele în acest format nou, iar unii dintre ei ne-au împărtășit din opiniile lor.

Dată fiind situația fără precedent cu care și Universitatea de Vest din Timișoara a trebuit să se confrunte, conducerea Universității a decis înlocuirea, în perioada 11-22 martie, a activităților didactice desfășurate în mod standard, în regim „față în față”, cu activități didactice desfășurate în regim online. Astăzi UVT a decis să prelungească măsurile adoptate în ședința Consiliului de Administrație din 11 martie până la termenul de aplicare a măsurilor decretului de instituire a stării de urgență pe teritoriul României.

Universitatea de Vest din Timișoara a pus la dispoziție infrastructura necesară pentru desfășurarea activităților educaționale în sistem online, utilizând platforme de e-learning, UVT dispunând de un sistem integrat de platforme specializate pentru învățământ online, printre acestea fiind de menționat Moodle, Google Classroom sau Edmodo, precum și Google Meet sau Skype for Business pentru videoconferințe.

„Sincer mi se pare o variantă bună la învățământul tradițional, chiar glumeam că mi-aș dori să se țină toate cursurile în acest mod de acum înainte. Procesul de predare nu diferă foarte mult de cel «live», adică profesorul își face treaba la fel, informațiile sunt comunicate într-un mod eficient și luarea de notițe e mai facilă. De asemenea nu mai pierd timpul mergând până la facultate pentru un singur curs, pot lucra direct din patul meu de acasă. Sau în cazul persoanelor care pierd o grămadă de ore venind cu trenul în Timișoara pentru a studia, această modalitate de studiu le oferă un confort sporit. Desigur că există riscul ca unii studenți să își găsească alte activități în timpul lecției, dar dacă apar constant pe cameră și au microfonul pornit, pot fi ținuți ușor sub control.”, ne spune Ciprian.

Cursurile online sunt o noutate pentru majoritatea studenților, dar începem să le vedem cea mai bună alegere! Cel mai bun lucru este faptul că nu mai ești nevoit să pierzi timp în trafic pentru a ajunge la facultate, timp în care ai putea lucra la proiecte, teme, sau chiar să te odihnești. Confortul casei nu poate fi egalat cu nimic, iar anumite probleme cum ar fi de exemplu diferențele dintre statutul social sunt inexistente în contextul cursurilor online. Platformele pe care se desfășoară sunt foarte bine puse la punct și oferă o experiență sigură. Nu pot nega faptul că suntem persoane sociale și trebuie să ne aflăm printre oameni, dar până atunci, mă declar mulțumită de această abordare.”, ne mai spune Codruța.

E mult mai relaxant şi, deşi interacţiunea este prin intermediul reţelelor de socializare, acest lucru nu ne împiedică să fim atenţi şi să rezolvam cu sârguinţă cerinţele date de domnii profesori.”, spune la fel de mulţumită şi Alexandra.

De asemenea, rectorul UVT, Marilen Pirtea, se declară extrem de mulțumit de adoptarea acestei metode inedite și remarcă cu încântare interesul sporit al studenților în această perioadă de criză:

„Am înregistrat, în această primă săptămână de cursuri și seminare, organizate în totalitate online, o prezență foarte bună, cu o medie a studenților confirmați la cursuri de peste 75% din studenții înmatriculați. Este absolut îmbucurător faptul că într-o situație de urgență, cum este criza coronavirusului, studenții devin mai conștienți și mai atrași de cursuri și seminarii, fiind online în număr foarte mare, alături de cadrele didactice care au început să conducă activitățile de predare-învățare-evaluare cu ajutorul aplicațiilor online”.

Totodată, Marilen Pirtea remarcă faptul că aceste rezultate pozitive vor determina la un moment dat transformarea Universității de Vest într-o „universitatea digitală a viitorului”.