Înfrățire între Reșița și Vârșeț pentru dezvoltarea comunităţilor

explo 1000x200

Încă o înfrățire s-a consumat astăzi la Primăria Reșiței. Orașul de pe Bârzava și al doilea cel mai mare oraș din Banatul de Sud în Serbia, Vârșeț, au devenit frați, în vederea realizării de proiecte și colaborări fructuoase pe viitor.

Pentru că o dezvoltare rapidă are nevoie de proiecte cât mai multe, administrația locală reșițeană a descoperit rețeta succesului. După înfrățirile cu Kikinda, Pojarevăţ și Veliko Gradişte, Reșița a pus bazele unei relații de colaborare și prietenie și cu localitatea Vârșeț, din Serbia.

Ne dorim implementarea unor proiecte pe care să le inițiem, atât pe cele transfrontaliere, cât și pe alte programe, ținând cont de finanțările posibile. Această serioasă colaborare va continua și cu alte proiecte, pe lângă cele administrative, și în alte domenii. Am văzut Vârșețul și avem multe de învățat de la dumneavoastră, cum cred că și dumneavoastră aveți de la noi”, au fost cuvintele primarului Mihai Stepanescu.

De partea cealaltă a înfrățirii, primarul orașului sârbesc, Cedomir Zivkovic , a amintit că prietenia ce leagă cele două orașe este una mai veche, de-a lungul timpului cele două colaborând și cu alte ocazii. „Astăzi asistăm la un eveniment important de înfrățire, pentru că în acest fel noi confirmăm că am colaborat de foarte mulți ani, o colaborare sinceră ce a creat multe premise și lucruri bune. S-a văzut acest lucru în cultură, sport, proiecte de infrastructură și economie”,  a declarat acesta. De altfel, în semn de prietenie, administrația locală din Vârșeț a adus un cadou oficialilor reșițeni, un tablou cu Sfântul Teodor, ocrotitorul Vârșețului, cu precizarea primarului că de azi înainte va fi și ocrotitorul Reșiței. Nici reșițenii nu s-au lăsat mai prejos, primarul Mihai Stepanescu le-a dăruit prietenilor sârbi un tablou cu Reșița veche și câte o plăsuță cu atenții pentru invitații din Serbia.

primari stepanescu si varset primar stepanescu si varset

Prezent la eveniment, prefectul județului Silviu Hurduzeu a ținut să discute despre frumoasa colaborare ce dăinuie de ani de zile între județul Caraș-Severin și Banatul Sârbesc. „Bun venit în orașul Reșița, în județul Caraș-Severin, un județ cu o importantă comunitate sârbă care a trăit și conviețuit cu românii. Astăzi este prezentă aici o delegație dintr-o țară care de mult timp este un vecin bun de-al nostru. Acești doi primari inimoși și energici care țin la comunitățile lor au reușit să realizeze o colaborare ce va duce la lucruri bune pentru toată lumea”, a precizat Silviu Hurduzeu.

Doi dintre deputații județului au venit să ia parte la această acțiune al cărei rezultat va fi dezvoltarea celor două localități. Așadar, deputatul PSD Ion Mocioalcă a adresat câteva cuvinte către frații sârbi, subliniind faptul că Europa este o mare comunitate. „Europa tinde să nu mai aibă granițe și un astfel de act ce se consumă astăzi reușește să confirme ceea ce țările din UE au semnat deja. Deși facem parte din țări diferite, suntem parte din aceeași mitropolie, cea a Banatului”, au fost cuvintele lui Ion Mocioalcă. Pe aceeași linie a mers și deputatul Ioan Benga. „Este frumos când dispare o graniță și apar sentimente și oameni”, a explicat deputatul PSD.

ion mocioalca primarie prefect primarie

banner 970 x 250