Mesaj pentru pacienții care nu au încredere în medici: „Toți cei care sunt stresați, deprimați de situația în care se află, toți cei care gândesc rău evoluează rău”

medic si pacient
whatsapp image 2022 10 03 at 13.25.51 (2)

Există mulți pacienți diagnosticați cu COVID-19 care apelează la medici doar în momentul în care nu mai pot respira. Unul dintre motive este lipsa încrederii în sistemul de sănătate.

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, spune că au existat cazuri în care bolnavii au refuzat terapia. De asemenea, peste 90% dintre pacienți sunt nevaccinați, dar subiectul nici nu poate fi abordat.

„Noi nici nu abordăm subiectul vaccinării pentru că vrem ca atunci când omul ajunge la noi să fie liniștit, să aibă încredere în noi. Este foarte importantă încrederea pentru că ceea ce facem, facem în interesul pacientului. Am avut situații în care noi puneam masca de oxigen și el și-o dădea jos, în momentul în care noi ieșeam din saloane. Și cum nu puteam să stăm în permanență în salon, pacientul stătea mai mult fără mască, organismul suferea din lipsă de oxigen și încetul, cu încetul se agrava situația și se degradau toate organele. În fond și la urma urmei fiecare își decide soarta”, a spus medicul Virgil Musta.

Încă există pacienți care nu cred în virus, dar sunt și alți bolnavi care cred că sunt mai puternici sau nu se prezintă la spital de teamă.

„Le este frică să intre în spitale. Nu știu de unde există mentalitatea că dacă intri în spital mori. Mori dacă vii târziu la spital. Iar dacă stăm să ne gândim, cele mai multe persoane au fost salvate. Dacă nu ajungeau la spital mureau, dar din păcate nu reușim să îi salvăm pe toți. Boala are încă multe necunoscute și de multe ori evoluează în funcție de particularitatea organismului respectiv. Este în defavoarea lor dacă nu au încredere în medici pentru că noi ne facem datoria. Doar că eforturile noastre sunt încununate cu succes și datorită contribuției pacientului. Dacă nu există o relație bună între medic și pacient și nu există încredere, nu medicul suferă, ci în principal pacientul. Pentru că fie nu respectă regulile, fie are o gândire negativă și acest lucru este dovedit: toți cei care sunt stresați, deprimați de situația în care se află, toți cei care gândesc rău, evoluează rău. Chiar dacă te-ai îmbolnăvit, este important să te gândești că specialiștii sunt lângă tine și te vor salva și lucrurile vor merge bine”, a mai spus medicul.