Meniul Atelier Brâncuși, lansat într-un restaurant din Timișoara

restaurantul lloyd din timisoara ofera preparate din meniul brancusi
1000x100 (1) untitled design set 970x90 px

Operele lui Constantin Brâncuși au devenit sursă de inspirație pentru bucătarii unui renumit restaurant din Timișoara. Ei au creat un meniu dedicat marelui sculptor, în deschiderea expoziției-eveniment de la Muzeul de Artă.  

Meniul special este dedicat săptămânii în care se deschide expoziția-eveniment dedicată lui Constantin Brâncuși, la Muzeul de Artă din Timișoara (30 septembrie). Preparatele sunt concepute și realizate, nu întâmplător, de doi maeștri culinari.

„Brâncuși s-a născut la Hobița, în Gorj, a trăit la Craiova și București, apoi a plecat pe jos la Paris, prin Viena și Munchen. Expoziția Brâncuși de la Timișoara explică sursele și influențele românești ale operei celui mai important sculptor modern, devenit celebru odată ajuns în Franța. Cu ocazia acestui important eveniment artistic, Remus Tomici și Eusebiu Lăcătușu, bucătarii șefi ai restaurantului de 111 ani din centrul orașului, au creat un meniu care adună gusturile și ingredientele din Oltenia lui Brâncuși și le oferă desăvârșirea prin pregătirea în tehnică franțuzească.”, a spus Darius Muși, managerul restaurantului Lloyd din Timișoara. 

Meniul special franco-oltenesc denumit „Atelier Brâncuși” este format din cinci preparate care poartă numele unor lucrări ale marelui sculptor și care amintesc, prin formă, ingrediente și prezentare, de repere ale vieții și operei lui.

bucatarii de la restaurantul lloyd din timisoara care au pregatit meniul brancusi

„Am folosit atât ingrediente locale, cât şi franţuzeşti, ca să punem drumul lui Brâncuşi, de la Hobiţa, Bucureşti şi apoi Paris. Tehnica este franceză, iar prezentarea e inedită, pentru că se vor vedea asemănări cu detalii ale capodoperelor artistului.”, au transmis bucătarii.  

Meniul Atelier Brâncuși este compus din:

timisoara capitala 2023 gif card de energie dacus 1000x100

Masa Tăcerii – 1935, Târgu-Jiu: Tartine cu piept de gâscă afumată pe pat de mămăligă prăjită, crispat de praz, dulceață de prune afumate;

Măiastra – 1910, Museum of Modern Art New York: Terină de foie gras cu dulceață de ceapă roșie și merișoare, piure de mango 

Poarta Sărutului – 1935, Târgu-Jiu: File de păstrăv parfumat cu ghimbir și ierburi aromatice, gătit la aburi, boțuri de cartofi cu turmeric și pătrunjel, sos de lămâie și portocale

Regele Regilor – 1938, Guggenheim New York: Tournedo Rossini însoțit de foie gras, trufe negre și buchet de legume

Cumințenia Pământului – 1907, Muzeul Băncii Naționale: Mousse de ciocolată neagră pe blat cu păstârnac și coulis de zmeură cu anason și piper roz.

Preparatele din meniu vor fi disponibile pentru o perioadă limitată și pot fi încercate în asociere cu vin din Oltenia.

untitled design set 970x90 px