Ménage à trois!

În urmă cu ceva timp, scriam despre soarta unor bătrânei care, pentru a face economie la apă (pe vremea aia costul unui metru cub era pe jumătatea celui de astăzi), se bălăceau împreună o dată pe săptămână, iar apa rămasă în cadă nu se arunca, ci se folosea la toaletă. Mulți au crezut că bat câmpii în căutare de senzațional. Că oricât de sărac ești, tot îți permiți luxul unei băi fierbinți într-o cadă plină ochi. Ei, dar peste ani, ce să vezi, ne întoarcem din nou la economie.

Războiul din Ucraina, cel care a generat închiderea robinetului cu gaz rusesc, a declanșat o adevărată isterie în rândul europenilor dependenți de livrările Gazpromului. Dacă până acum a mai fost cum a mai fost (cu o vară lungă și fierbinte, fără să fi fost nevoiți să facă foc în teracotă), europenii sunt din ce în ce mai panicați. Chiar hazlii când vine vorba de economie la energie. Ministra Energiei din Elveția sugerează populației să facă duș în doi, indiferent de vârstă, în locuințele care folosesc gazele pentru încălzire temperatura să nu depășească 19 grade Celsius, iar apa încălzită să se învârtă în jurul valorii de 60 de grade Celsius. Fără radiatoare, reșouri, calorifere ori plite electrice, fără saune și piscine cu apă încălzită. Se interzice până și folosirea termoplonjoanelor cu care, pe vremuri, fierbeai un ou acasă și îți făceai cafeaua la locul de muncă. Bă, ești nebun? Bă, ești prost? Ia să fi propus nea Nicu Ciucă ori Marcelică Ciolacu una ca asta. Cred că ar fi fost nu scandalul cât casa, ci o nouă revoluție cum n-a văzut Parisul.

Și asta nu e tot ce a propus doamna Sommaruga. Cei care nu respectă restricțiile (sunt o mulțime) sunt pasibili de amenzi usturătoare și chiar de închisoare până la 3 ani. Na, că s-a adeverit încă o dată că degeaba ești bogat și ai bani căcălău dacă nu ai un braț de coceni cu care măcar să ațâți focul în sobă, că despre încălzitul odăii nici nu poate fi vorba.

La noi, la România, situația nu pare chiar disperată, dovadă că nenea Ciucă și ai săi au găsit altă metodă de a le mulțumi concetățenilor pentru spiritul civic de care vor da dovadă la iarnă: cei care vor sta în frig și nu se vor spăla decât la Crăciun și Bobotează (când vine popa cu crucea și îi va stropi cu busuiocul) vor fi recompensați bănește.

Chestia cea mai mișto vine de la Paris, acolo unde franțujii, care mereu au fost mai libertini nu doar în exprimare, ci și în comportament, pun tot mai multă presiune pe umerii lui Macron, cerându-i să nu ia modelul helvet al doamnei de la Energie, ci să rămână la cel autohton atât de drag lor: Ménage à trois! La început cu vecina ori vecinul, iar mai târziu, cu amantul și amanta, până o trece iarna sau se va găsi o soluție la criza gazului rusesc.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/