Inițiativa Ministerului Educației de a reduce sau chiar a elimina orele de geografie din programa școlară de liceu în cazul unor specializări a stârnit nemulțumiri la nivel național. Circa 40 de profesori din vestul țării au semnat un memoriu pe care l-au transmis ministrului Sorin Cîmpeanu.
Religia, sportul, iar acum geografia. Pe rând, aceste materii din programa școlară sunt considerate inutile de cei care vremelnic trec pe la conducerea Ministerului Educației. Concepția potrivit căreia liceenii nu au nevoie de prea mult ore de geografie sau că unii dintre ei nu au nevoie deloc este una total greșită, în opinia profesorilor de specialitate din țară.
Și cei din vestul țării au reacționat. Filiala Timiș a Societății de Geografie din România a organizat, în 26 ianuarie, o întâlnire cu profesorii de geografie din județele Caraș-Severin, Timiș și Arad. La întâlnire, care a reunit aproape 40 de cadre didactice din învățământul liceal și universitar, au fost analizate variantele de plan-cadru pentru învățământul liceal și profesional și a fost avansat un set de propuneri pentru ameliorarea formei finale a planurilor-cadru și mai buna adecvare a acestora la interesele de durată ale societății românești, pe baza principiilor europene ale sustenabilității și utilității sociale.
„Este cu totul de neînțeles de ce, prin planurile-cadru, este redus drastic fondul de timp alocat Geografiei în învățământul liceal și profesional, pe mai toate filierele. Oare școala românească nu este interesată să formeze personalități puternice, tineri capabili să înțeleagă lumea în care trăiesc, dispuși să se implice în cunoștință de cauză, să gândească global și să acționeze local, cu responsabilitate?! Mai mult decât alte discipline, Geografia exact asta îi învață pe tineri: să fie buni cetățeni ai locului, ai țării și ai lumii!”, spune prof. univ. dr. Nicolae Popa, Președintele Filialei Timiș a S.G.R.