Trei dintre delegații de vază ai Făgetului la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia de acum o sută de ani au primit titlul de Cetățean de Onoare – post mortem, într-o ședință a Consiliului Local, ce a avut loc joi.
Cu celebrul tren de Lugoj au plecat în 1918, spre Alba Iulia, câteva mari personalități ale Făgetului, care și-au legat ulterior numele și cariera de orașul castanilor. Este vorba despre protopopul Sebastian Olariu, poetul și avocatul George Gârda și senatorul Victor Feneșiu, personalități remarcabile ale Banatului de nord-est, ce au avut un rol important în susținerea mișcării național-culturale până la Marea Unire din 1 Decembrie 1918, dar și în evoluția economică, politică și culturală a localității în perioada interbelică. Toți trei au reprezentat Făgetul la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 și toți au fost victime ale regimului comunist.
„Casele lui George Gârda și Sebastian Olariu au fost confiscate, iar Victor Feneșiu a fost trimis la Canalul Dunăre-Marea Neagră, unde, îmbolnăvindu-se grav, moare la 30 decembrie 1952, în localitatea dobrogeană Valea Neagră, neavând parte nici măcar de un mormânt sau o slujbă religioasă, în ciuda faptului că sprijinise toată viața Biserica Ortodoxă Română, fiind un creștin practicant și ani de-a rândul reprezentând Protopopiatul Făgetului în Adunarea eparhială a Episcopiei Caransebeșului și în Adunarea Națională Bisericească”, a declarat profesorul Dumitru Tomoni, inițiator al proiectului.
De asemenea, ca o recunoaștere a rolului avut de aceste personalități în dezvoltarea localității, după 1989, Consiliul Local Făget a decis ca trei străzi să le poarte numele și trei busturi să le eternizeze memoria.