Medicul Purea taie în carne vie atunci când vine vorba despre noul spital județean: „Au grijă doar de creșterea burților lor”

untitled design set 970x90 px

Consideră că un spital județean nou este soluția optimă pentru sistemul de sănătate cărășean, ba chiar are și o propunere privind o secție importantă care s-ar putea înființa odată cu ridicarea noii unități medicale. Dar totodată subliniază necesitatea reabilitării urgente a staționarelor și vorbește despre lucrări deloc ieftine. Medicul Paul Purea, consilier județean în mandatul trecut, susține totodată că se simte mai dezamăgit decât oricând. De cine?

A fost consilier județean în mandatul trecut, atunci când s-au pus bazele celor trei proiecte de reabilitare energetică a staționarelor Spitalului Județean de Urgență Reșița. Este totodată președintele Consiliului de Administrație al Spitalului, iar experiența în calitate de medic nu-i poate fi în niciun caz contestată. Deși nu a mai apărut public în compania lui Romeo Dunca, Paul Purea ne-a declarat că îl susține în continuare și consideră că ridicarea unui spital județean nou este o variantă mai bună decât reabilitarea actualelor clădiri, chiar dacă în cazul primei variante nu există încă o linie de finanțare. Ba mai mult, având în vedere că în România nu s-a mai reușit înființarea unor spitale de mari arși, Reșița ar putea avea o astfel de secție în spitalul nou. „Eu nu sunt nici de o parte, nici de cealaltă. Nu mă interesează aceste certuri, dar eu accept ideea lui Dunca și a lui Popa. Inclusiv eu am susținut ideea de a construi un spital județean nou în Caraș-Severin, care ar putea să aibă inclusiv o secție de arși, care nu se poate amenaja în condițiile staționarelor vechi. Și noi, românii, ne-am săturat de a petici.”, explică Paul Purea.

În același timp, medicul chirurg consideră că reabilitarea actualelor staționare este stringentă. Nu prin proiectele câștigate deja și la care consilierii județeni ar putea renunța în ședința de astăzi, ci prin alte fonduri. „Sunt total pentru spitalul județean nou, dar asta nu înseamnă că se va termina mai devreme de 5-6 ani. Asta înseamnă că nu avem încotro și, deși nu sunt bani la Consiliul Județean, trebuie reabilitate clădirile actuale, aduse cât mai aproape de ceea ce trebuie. Toate cele 3 staționare. Eu nu mai accept să facem economii. Nu mai e cazul. Trebuie să ne împrumutăm, să luăm bani și să facem ceva pentru cărășeni. Să căutăm posibilități să reabilităm toate 3 staționarele, prin părțile esențiale, să creăm un confort cât mai mare posibil pentru pacient.”

Întrebat dacă cele 5 milioane de lei pe care Dunca a anunțat că vrea să le direcționeze spre toate cele trei staționare ar fi suficiente, medicul Purea consideră că o analiză temeinică în prealabil ar fi cel mai potrivit pas. „Toate cele 3 staționare ar trebui analizate și văzut la fața locului unde trebuie acționat. Spre exemplu: instalația electrică de la Staționarul 3 trebuie făcută și costă enorm de mult. Nu mai vorbesc de acoperiș, de instalația de oxigen. Inclusiv la Staționarul 1 acoperișul trebuie schimbat. Bani, bani, bani și iarăși bani.”

O soluție salvatoare, mai spune fostul consilier județean, este și spitalul modular, care odată ridicat, ar scădea serios prețul de reabilitare a Staționarului 3, având în vedere că ar putea funcționa pentru bolile infecțioase. Deși proiectul este gata, pentru el nu s-a găsit până acum finanțare.

publicitate ziar expresb 1000x100

Nu s-au găsit încă bani pentru modular, nu s-au găsit încă bani nici pentru un nou spital județean. Iar principalii vinovați sunt parlamentarii de Caraș-Severin, spune Paul Purea, indiferent de culoarea lor politică. „Ce mă supără pe mine în permanență este că trimișii noștri în Parlamentul României, ai județului Caraș-Severin, nu au aproape niciun interes decât a avea grijă de preferințele lor gastronomice și de creșterea burților, nimic altceva. Nu văd pe cineva, indiferent de la care partid, PNL sau PSD, cu un interes pentru a interveni de la nivel guvernamental sau central în ameliorarea anumitor situații din Spitalul Județean, inclusiv de a reduce din datorii, pentru că datoriile cresc, iar actul medical este în permanență supus unor lipsuri grave. Nu au medicamente, nu au o igienă corespunzătoare, o infrastructură corespunzătoare. Nu îi interesează și nu fac nimic. A fost o bătaie de joc de 30 de ani și asta, din păcate, va fi și în continuare. Eu atât de dezamăgit sunt cum nu am fost niciodată în viața mea. De viziunea politicienilor, a partidelor, de clănțăneala asta permanentă și înfigerea cuțitului ba în spatele, ba în fața celuilalt. Nu văd nicio deosebire la guvernare între un partid și celălalt.”

Un sfat pentru consilierii județeni actuali, înainte de ședința programată astăzi?

„Aș fi mândru ca primul județ din țară care să definitiveze un spital nou să fie Caraș-Severinul. Dacă toate forțele politice din județ ar trage la aceeași căruță, eu cred că da, am găsi finanțare, dar în condițiile actuale o să fie foarte greu. Eu am foarte mare încredere în Romeo Dunca și Nelu Popa în sensul de a face ceva pentru județul acesta. Și ceilalți au făcut, dar fonduri mai puține decât acum nu au fost niciodată, ceea ce mă miră. Ar trebui să nu se pripească (n.r. consilierii județeni), nimeni să nu comenteze aiurea și toată lumea să discute despre varianta cea mai bună care să ajute pacienții județului nostru.”, a concluzionat Paul Purea.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/