Medicul Jaro Marşalic acuză: „Toate spitalele din România sunt subfinanţate!“

untitled design set 970x90 px

Degeaba se spune că sunt alocaţi tot mai mulţi bani în sistemul de sănătate din România. Realitatea este că toate spitalele din ţară sunt subfinanţate, afirmă dr. Jaro Marşalic, medic chirurg şi consilier judeţean, fost director medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa.

Problema banilor la Spitalul Judeţean de Urgenţă nu este de azi, de ieri, „este o problemă veche şi deloc simplă. Această problemă nu o are doar Spitalul Judeţean din Reşiţa, problema banilor există la toate spitalele din România, iar realitatea este subfinanţarea. Degeaba suntem acuzaţi că primim bani, că medicii sunt de vină că nu ştiu să gestioneze banii, realitatea este că toate spitalele sunt subfinanţate“, a declarat Jaro Marşalic într-un interviu acordat pentru Express de Banat.

1500 de lei, echivalentul a 800 de euro! Sau chiar 4000 de euro!

Ani de zile director medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa, Marşalic arată că tariful decontat de Casa de Asigurări de Sănătate pe caz ponderat este derizoriu: „Nu se poate să rămâi la un tarif pe caz ponderat de 1500 de lei! Tariful pe caz ponderat este denumirea generică a sumei pe care o deconteză Casa de Asigurari pentru un bolnav rezolvat, adică internat, diagnosticat, tratat şi plecat acasă. Acest tarif se încadrează în 1500 lei, în condiţiile în care în 2008 a fost 1300-1400 lei. Diferenţa faţă de realitatea din spital este enormă, cu atât mai mult cu cât în fiecare an numărul de bolnavi contractaţi a fost mai mic! Şi atunci, bineînţeles că bugetul pe care îl are spitalul este mic, pentru că lumea trebuie să înţeleagă că spitalul este o unitate care în proporţie de 95% se autofinanţează“.

Jaro Marşalic subliniază că „nimeni nu dă bani spitalului, spitalul este practic un prestator de servicii, în funcţie de câţi bolnavi a tratat, atât se deconteză de către Casa de Asigurări de Sănătate“. Medicul reşiţean face chiar o comparaţie cu situaţia din Uniunea Europeană: „Preţul medicamentelor la noi nu este diferit de alte ţări, curentul nu este mai ieftin în România, nici gazul… Ca şi contravaloare, o zi de terapie intensivă în spitalele din Comunitatea Europeană începe de la 800 de euro şi merge până la 3000-4000 de euro, dar în România totul se plăteşte cu 1500 de lei, deci undeva sub 300 de euro! Aici este problema, indiferent de cât de mult ţi-ai da silinţa, dacă trebuie să acoperi toate cheltuielile, suma nu este suficientă“.

publicitate ziar expresb 1000x100

Soluţia: o reformă „civilizată şi corectă!“

Întrebat ce soluţii vede în aceste condiţii, Marşalic este de părere că sistemul de sănătate ar trebui reformat. „Soluţia este să se facă o reformă civilizată şi corectă, să se pună totul pe criterii reale. Criteriile reale înseamnă să se facă un calcul real al costurilor de tratamente pentru un bolnav şi de acolo trebuie să se pornească, nu aşa cum e acum! Sănătatea este singura branşă economică din România în care nu există noţiunea de manoperă. În sănătate nu se calculează amortizarea aparaturii. Dacă un aparat RMN costă peste 1 milion de euro şi în costurile calculate ale unui tratament nu se regăseşte amortizarea acelui 1 milion de euro, toate costurile sunt aberant calculate!“, explică Marşalic.

Găselniţa cu „bugetul consolidat al statului“, folosită de toţi finanţiştii ajunşi în ultimii ani la guvernare, este o aberaţie! „Se colectează bani la Sănătate, dar, vedeţi?, nu se ştie cât! Când s-a înfiinţat Casa de Asigurări de Sănătate, legea spunea că este o instituţie de sine stătătoare, că are conturile ei, banii ei. Banii pe care îi dăm pentru Sănătate se numesc bani pentru Sănătate, este un ban cu destinaţie precisă! În mod normal, nu prea ar avea ce să caute în bugetul consolidat. Bineînţeles că-n bugetul consolidat nu mai ştie nimeni cât a dat, cum a dat, şi-aşa se întâmplă de mulţi ani. Şi-într-adevăr, de fiecare dată se spune că în fiecare an s-au alocat mai mulţi bani pentru Sănătate“, a declarat dezamăgit chirurgul Jaro Marşalic, consilier judeţean PNL, în interviul din redacţia Express de Banat, pe care îl puteţi urmări integral mai jos:

YouTube video

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/