Vicepreședintele Societății Naționale de Epidemiologie, Emilian Popovici, explică faptul că niciun specialist nu poate previziona dacă valul 5 al pandemiei de Covid va fi sau nu ultimul. Cert este, spune el, că după o perioadă cu multe infectări, urmează una de liniște, care ar putea dura până iarna viitoare, de la momentul la care va fi depășit valul Omicron.
„Nu cred că cineva poate să spună ferm că avem de-a face cu ultimul val pentru că nu avem capacitatea de a prevedea posibilitatea virusului de a genera noi variante, nu ne dorim asta bineînțeles, dar pot să apară variante chiar mai transmisibile, spre exemplu, decât varianta Omicron. În schimb, epidemiologia clasică ne învață că după valurile epidemice devastatoare, de o amploare deosebită cum este acest val al cincilea – și asta se vede în atâtea țări în care numărul de infecții este foarte mare – urmează o perioadă de relativă liniște interepidemică pe care eu o apreciez undeva până în iarna anului viitor, de la finalul de val.”, a declarat medicul Emilian Popovici.
Explicația ar fi că, în acest val, având în vedere gradul ridicat de transmitere a virusului, foarte multe persoane se vor infecta.
„Se epuizează persoanele receptive, practic, virusul având această transmisibilitate extraordinar de mare sau foarte semnificativă ajunge să infecteze o mare parte din populație. Vedeți că OMS apreciază că în Europa, în următoarele 6-8 săptămâni, jumătate din populație ajunge să fie infectată. Și atunci este normal și logic ca după un asemenea val să urmeze o perioadă de liniște, în condițiile în care nu apare o variantă care să fie eventual și mai transmisibilă.”, a explicat Popovici.