Medicina din viitor. Vor putea roboții chirurgi înlocui medicii în sălile de operație?

robot da vinci

În contextul progresului tehnologic accelerat, vor putea roboții, în viitor, să înlocuiască chirurgii din sălile de operație? Răspunsul îl dă profesorul Lazăr Fulger, promotorul chirurgiei laparoscopice, cel care a realizat în urmă cu 7 ani prima operație cu un robot chirurgical, din Timișoara.

În martie 1994, chirurgul Fulger Lazăr realiza la Timișoara prima colecistectomie laparoscopică. În următorii 2-3 ani, la Clinica a II-a Chirurgicală de la Spitalul Județean, aproape toate operațiile au fost realizate laparoscopic. În raport cu acest tip de chirurgie, robotul a fost un salt înainte.

„(…) Inteligența artificială a avut o dezvoltare fantastică în ultimii ani. Acum, dacă ne gândim că sunt mașini care funcționează pe baza acestei inteligențe, eu știu, cu anumite neplăceri… dar s-ar putea să fie și asta. În orice caz, ceea ce permite robotul este comanda lui de la distanță. (…) Chirurgia laparoscopică s-a dezvoltat sub presiunea a doi factori. Pacienții au cerut-o. (…) A doua presiune a fost a industriei pentru că au înțeles că nu mai este de produs un bisturiu, o pensă. Instrumentarul și aparatura este extrem de sofisticată și presupunea un nou câmp de producție. Aceste două presiuni au dus la dezvoltarea foarte rapidă a chirurgiei laparoscopice și, la sfârșitul anilor 2000, deja la noi în țară exista la Fundeni un robot și, în baza unei relații personale pe care am avut-o cu profesorul Irinel Popescu, am făcut un proiect la nivel de minister pentru a achiziționa în câteva centre universitare trei roboți, prin Ministerul Sănătății. Și m-am întâlnit cu premierul Boc, care era la vremea respectivă (…) și după trei luni aflu că s-a cumpărat un robot care a mers la Cluj.”, a declarat profesorul Lazăr Fulger.

Printr-un proiect de cercetare pe fonduri europene, Spitalul Județean din Timișoara a reușit să achiziționeze în 2014 un robot chirurgical Da Vinci. Avantajele operațiilor realizate astfel sunt multiple, explică medicii, de la precizia operației, până la micșorarea riscului de infecții, o recuperare mai rapidă și o durată de specializare redusă.

„Am adus la Timișoara un robot; din păcate, pentru mine a fost puțin cam târziu pentru că deja aveam peste 60 de ani și în condițiile respective am luat cu mine un colectiv cu care am fost la Strasbourg pentru training și am adus robotul, l-am pus în funcție, dar robotul a fost preluat de profesorul Duță. (…) Există această telemedicină unde robotul are importanța lui. Robotul fără om, nu cred. Pentru că unul din articolele pe care îl citeam săptămâna trecută comenta marea variabilitate a corpului uman.”, a declarat chirurgul bănățean.

La ultima sa vizită în Timișoara, în această toamnă, ministrul Sănătății a declarat că va propune ca programul de finanțare a chirurgiei robotice să fie reluat de anul viitor. Ministrul a mai explicat și faptul că finanțarea se va face în funcție de capacitatea de lucru roboți – personal calificat, dar și în funcție de patologiile care ar trebui să fie eligibile pentru acest tip de intervenție.

CITEȘTE ȘI: Finanțarea chirurgiei robotice ar putea fi reluată de anul viitor. Propunerea ministrului Sănătății

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/