Odată cu încheierea stării de alertă au fost stabilite noi reguli atât pentru pacienți, cât și pentru cabinetele de medicină a familiei, din punct de vedere al serviciilor medicale decontate. Acestea au intrat deja în vigoare.
Practic, s-a revenit la forma organizatorică existentă înainte de pandemie. Medicii de familie sunt însă nemulțumiți de hotărârea luată de autorități.
„În urmă cu o lună sesizam Administrația Prezidențială, Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate cu privire la consecințele încetării stării de alertă pentru pacienți. Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie a fost invitată și a mers alături de Societatea Națională de Medicina Familiei la CNAS – Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru a discuta despre ceea ce autoritățile trebuiau să facă pentru a elimina acele consecințe, sau măcar să comunice pacienților pentru a-i pregăti asupra revenirii la normalitatea sistemului de sănătate dinaintea pandemiei. Am fost asigurați că imediat ce actele normative vor fi aprobate comunicarea va avea loc. Am așteptat compania de informare din partea CNAS și a Ministerului Sănătății, însă fără folos”, au transmis reprezentanții Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.
Astfel, pacienții care iau anumite medicamente pentru bolile cronice trebuie să facă un drum în plus la medicul specialist pentru obținerea unei scrisorii medicale. Doar în baza acestui document pot fi prescrise respectivele medicamente. În timpul stării de alertă, medicii de familie puteau să prescrie tratamentele fără să fie nevoie de scrisoare medicală.
De asemenea, nu se mai pot acorda consultații prin telemedicină, decât în cazul transmiterii rețetei lunare pentru pacienții cu boli cornice care solicită acest lucru. Consultațiile în cabinet se fac doar în baza cardului de sănătate.
Toate modificările pot fi consultate AICI.