Cadrele medicale care dețin sau intenționează să înființeze cabinete medicale în mediul rural pot beneficia de fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană.
După ce i-au lăsat pe oameni fără dispensare şi i-au obligat să meargă zeci, poate sute de kilometri până la cel mai apropiat spital, acum, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii încearcă să-i determine pe medici să se mute la sat. Cadrele medicale care deţin sau intenţionează să înfiinţeze cabinete medicale în zonele rurale, precum şi societăţile medicale din aceste zone, pot obţine finanţare nerambursabilă, prin intermediul Programului Naţional pentru Dezvoltare Rural. Până în momentul de față, în Caraș-Severin au fost depuse două astfel de proiecte, în localitățile Mehadia și Teregova.
”Aceste proiecte au fost declarate eligibile. Problema este dacă vor deveni finanțabile. O parte dintre proiecte, care iau un punctaj mare sunt și eligibile și finanțabile. Altele, care iau un punctaj mai mic sunt eligibile dar, dacă nu ajung banii și pentru ele, o să fie finanțate într-o etapă ulterioară”, a declarat pentru Express de Banat, Nicolae Ștefănescu, director adjunct delegat la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit.
Peste 100 de milioane de euro
Cele două proiecte în cauză sunt accesate prin măsura 312, de sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-intreprinderi. În cadrul aceleiași măsuri au mai fost depuse alte 19 proiecte. Suma pusă la dispoziţie pentru toate acestea este de peste 134 de milioane de euro. Sesiunea pentru depunerea de proiecte se desfăşoară până în 28 septembrie.