Au făcut detenție la locul de muncă, au venit de acasă să opereze sau să trateze în zilele lor libere și uneori au făcut adevărate minuni pentru pacienți în stare gravă, dar nu s-au înscris pe lista interminabilă a cadrelor medicale care părăsesc România!
Proastă la nivelul întregii țări, imaginea sistemului de sănătate este și mai șifonată în Caraș-Severin, mulți dintre cetățenii județului alegând spitalele din Timișoara atunci când e vorba despre ceva mai grav. În special în situațiile în care se impun intervenții chirurgicale. Medicul Romeo Dumitrescu spune că în niciun caz profesionalismul cadrelor medicale nu ar trebui pus la îndoială de cei care se îndreaptă spre unitățile spitalicești de pe Bega. Eventual alte motive.
„Nu suntem chiar fiecine pe aici. Că suntem noi la Reșița, e altceva, dar dacă ne uităm ce rezolvăm, sunt unele lucruri care se rezolvă cu succese mult mai mari decât în clinici mondiale în care eu m-am dus și am lucrat, nu m-am plimbat, și chiar am fost foarte apreciat”, a spus chirurgul reșițean pentru expressdebanat.ro.
Salariile mici, umilitoare chiar la un moment dat, i-au determinat pe foarte mulți medici, în special pe cei tineri, să plece din țară. Situația e îngrijorătoare, deși, recunoaște doctorul Dumitrescu, în ultima vreme lucrurile s-au schimbat mult în bine. „Eu personal, în jumătate de an, am făcut aproape două luni și jumătate de detenție la locul de muncă. De ce nu mai vrem să lucrăm așa?! Pentru că noi veneam și de acasă să lucrăm de pomană, adică muncă patriotică”, a relatat acesta situația din Spitalul Județean de Urgență Reșița.
Totodată, Romeo Dumitrescu a remarcat o preocupare reală în ultima vreme pentru sistemul de sănătate, unul care era deja foarte bolnav: „E prima dată când într-adevăr cineva se ocupă de o manieră serioasă pentru sănătate. Îmi pare foarte rău pentru că trebuie să îi contrazic pe unii care spun că nu s-a făcut nimic în perioada acestor guverne care s-au perindat, dar eu nu sunt de acord, cel puțin se încearcă. Și s-a și reușit în ceea ce privește veniturile. Veniturile noastre au crescut. Nu este aceasta singura satisfacție pe care o așteptăm noi, să fie foarte clar. Eu am demonstrat și am arătat în scrierile mele de ce pleacă medicii din România, de ce pleacă asistenții și infirmierele. Un medic la șase ore părăsește România!”