Dispută senatorială pe arii protejate! Mihai Goţiu acuză, Ionuţ Chisăliţă nu tace! „Am votat în sprijinul comunităților locale!“

După adoptarea în Parlament, săptămâna aceasta, a unui proiect de lege controversat, senatorul USR Mihai Goţiu a lansat o serie de acuze la adresa senatorilor care „au votat un nou atac dur la adresa parcurilor naționale și a altor arii naturale protejate“. Printre cei nominalizaţi de Goţiu se numără şi senatorul PSD Ionuţ Chisăliţă, care explică pentru cititorii expressdebanat.ro de ce a votat în favoarea proiectului legislativ.   

Senatul a adoptat, miercuri, proiectul de lege care prevede dreptul de ocupare temporară și de trecere pentru utilități publice asupra terenurilor din fond forestier, inclusiv zone strict protejate, pentru lucrări de reabilitare, modernizare și exploatare pe toată durata existenței sistemelor de utilitate publică. Inițiat de mai mulți parlamentari PSD, ALDE și UDMR, proiectul a fost adoptat cu 81 de voturi „pentru”, o parte dintre acestea venind chiar dinspre liberali şi pemepişti.

Un senator acuză

Potrivit senatorului USR Mihai Goţiu, „cel mai nociv articol“ al Legii 52/2018 este următorul: „Scoaterea definitivă și ocuparea temporară a terenurilor din fondul forestier național necesare realizării, dezvoltării, întreținerii și modernizării sistemelor de utilități publice în vederea asigurării securității și sănătății oamenilor și animalelor, este permisă inclusiv pentru suprafețele cuprinse în zona de protecție strictă, zona de protecție integrală și zona de conservare durabilă a ariilor naturale protejate, rezervații naturale precum și pentru suprafețele incluse în Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine din România ori care întrunesc criteriile și indicatorii pentru includerea în Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine din România”.

Useristul explică. „Sub pretextul (fals) al interesului comunităților locale, Senatul a votat Legea 52/2018, care reprezintă o nouă lovitură cu dedicație dată celor mai importante arii protejate din România. Argumentele PSD, ALDE, UDMR, ca inițiatori ai legii, bonus PNL și PMP (susținători ad-hoc), sunt că scoaterea din fondul forestier a unor suprafețe de pădure sunt necesare pentru a debloca proiecte de utilități publice cu finanțare europeană. Ce nu spun susținătorii acestei legi e că în majoritatea zonelor cu protecție strictă ori integrală ale ariilor protejate nu prea există localități. Mai mult, aceste zone sunt cele care dau valoare ariilor protejate și, implicit, reprezintă motivul pentru care li s-a acordat regimul de protecție. Distrugerea lor echivalează, practic, cu dispariția fundamentelor pentru care s-a instituit regimul de arie protejată“, consideră senatorul Mihai Goţiu.

Un senator răspunde

Parlamentarul USR a arătat cum a votat fiecare senator, prezentând, după cum a numit-o acesta, „lista cu senatorii care au votat un nou atac dur la adresa parcurilor naționale și a altor arii naturale protejate“.

Din desfăşurătorul votării am constatat că doar unul dintre cei doi senatori de Caraş-Severin au fost prezenţi în plen în momentul exprimării votului. Liberalul Marcel Vela a lipsit, în contextul în care, dintre cei 15 senatori PNL prezenţi, 12 au votat „pentru“, 2 – „contra“ (printre care Alina Gorghiu), iar 1 s-a abţinut. La PSD au fost 55 de voturi „pentru“ şi o abţinere. Prezent la şedinţă, senatorul social-democrat Ionuţ Chisăliţă s-a exprimat în favoarea proiectului de lege.

Cum explică senatorul PSD de Caraş-Severin poziţionarea sa în cazul acestei legi controversate? „Acest proiect vine în sprijinul comunităților locale aflate în zona ariilor protejate și în care, datorită acestui fapt, nu se pot derula o serie de programe cu finanțare de la bugetul de stat sau din fondurile comunitare, pentru lucrări de înființare, extindere, reabilitare, modernizare, exploatare a sistemelor de utilități publice aferente serviciilor comunitare. Mai simplu spus, nu se pot efectua lucrări de construcție de drumuri, electricitate și canalizare. Acesta este scopul legii: de a da posibilitatea legală acestor comunități să poată face aceste lucrări, pentru că sunt zone aflate în ariile protejate care ca nivel de dezvoltare se află la nivelul secolului 18!“, ne-a declarat senatorul PSD Ionuţ Chisăliţă, răspunzând astfel acuzelor venite dinspre senatorul Mihai Goţiu.