Medicii spitalului din Reșița duc lipsă de bani sau de voință?

spital resita stationar 1
untitled design set 970x90 px

De ce pleacă pacienții din Caraș-Severin spre alte județe? Pentru că la cel mai mare spital de aici fie nu sunt suficienți medici, fie cei care lucrează la SJU Reșița nu au competențele necesare pentru a trata unele cazuri. Dar și specializarea lor este o problemă.

În recenta ședință a Consiliului de Administrație al Spitalului Județean de Urgență Reșița s-a adus în discuție pregătirea medicilor unității sanitare. Cât sunt de competenți, din moment ce mulți pacienți fie sunt trimiși în alte județe, fie aleg din start să evite contactul cu sistemul sanitar din Reșița.

Răspunsul a venit de la directorul medical, Gheorghe Beg, care a confirmat că sunt cazuri care depășesc competențele medicilor de aici, context în care medicul Paul Purea, președintele Consiliului de Administrație, a reacționat, spunând că s-ar fi așteptat ca, deși la Reșița nu există dotări ca în marile centre medicale, să fi existat măcar dorință din partea medicilor de la Spitalul Județean să se specializeze, să participe la anumite cursuri.

Chiar dacă ar exista dorință, aceasta s-ar lovi de problema finanțării, spune doctorul Beg. „Colegii noștri participă la cursuri internaționale pe banii lor. Avem aici o mare problemă, pentru că aceste cursuri ar trebui de undeva finanțate, conform legislației. Există câte o firmă care ne poate finanța, adică ține cursuri de pregătire, de training, și în Germania sunt, și în Franța, peste tot, la care dacă ai șansa să ai așa o finanțare, te duci mai ușor. Dar în rest eforturile sunt personale, ale medicilor. Iar ele nu sunt obligatorii. Fiecare cum consideră. (…) Eforturile sunt ale medicilor care vor să-și îmbunătățească condiția profesională. Societatea nu face nimic pentru treaba asta.”

publicitate ziar expresb 1000x100

Medicul Purea este de altă părere. Problema nu ar fi cea a banilor, cât cea a lipsei de voință. „Nu cred că există un medic aici, în spital, care să vrea să se ducă, pentru un anumit domeniu sau compartiment din specialitatea dumnealui, undeva în Occident, unde sunt mult mai evoluați, și să vină la doamna manager, la dumneavoastră, la Consiliul Județean. Să zicem că trebuie să ajungă medicul de aici la o clinică extraordinară din Occident. Categoric s-ar găsi bani. Totul ține de voință și de interesul medicului respectiv.”

Problema specializării medicilor de la Reșița s-ar rezolva dacă, la nivel central, ar fi gândit un program național de pregătire, așa cum se întâmplă în statele care au investit serios în a-și pregăti medicii, iar acum au un renume mondial, consideră doctorul Beg: „Fiecare se descurcă pe cont propriu. Nu există un program național. Să știți că țările care au evoluat foarte mult în lumea medicală, Turcia, de exemplu, au avut un program național. Adică statul turc a finanțat aceste specializări ale medicilor de acolo, care s-au întors și iată că stau foarte bine la multe capitole. Mulți români merg și se operează în Turcia. Eforturile personale ale medicilor trebuie admirate pentru că vor să se ducă, se descurcă pe banii lor.”.

La capitolul dotări, Spitalul Județean de Urgență Reșița nu stă chiar rău, însă se confruntă cu o lipsă acută de medici, subliniază Gheorghe Beg. „Din punct de vedere al dotării, am accesat destule proiecte prin care suntem, să zicem, bine dotați. Lipsește factorul uman, medicii. (…) Clinica din Timișoara are în jur de 15 urologi. Deci nu poți niciodată să acoperi o gamă variată de patologie dacă ești în doi sau trei medici. Nu ai cum fizic. (…) Vreau să aduc oameni tineri care vor să vină la Reșița. Am scos un post la Urologie, concursul se va ține în luna mai, și probabil că în toamnă mai vine încă un Urolog. Doctorul Secășan s-a pensionat, eu mai am puțin până la pensie, trebuie să ne urmeze cineva, ăsta e rolul meu aici. La secția de Chirurgie, la anul pe vremea asta, rămân doi chirurgi. Trebuie să aducem încă trei. (…) Până acum nu am avut niciun post liber pentru că posturile au fost ocupate. Acum s-a eliberat postul doctorului Cîra care probabil va fi scos la concurs, din moment ce legea ne permite.”

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/