Medicii spitalului din Caransebeș vor primi mai mulți bani pentru a asigura în continuare serviciul de gardă

Situația medicilor de la Spitalul Municipal Caransebeș intră în normalitate. Cei care vor face gărzi suplimentare vor fi plătiți la nivelul anului 2016.

În ședința Consiliului Local, dr. Eugen Munteanu a ridicat problema gărzilor medicilor. Ulterior, conducerea Spitalului Municipal Caransebeş a fost de acord să le ofere medicilor din spital sume aferente anului 2016 pentru gărzile suplimentare, de teamă ca aceştia să nu refuze să semneze contractele individuale de muncă, încheiate strict între prestatorul de servicii, în cazul de faţă medicul şi unitatea sanitară.

„Serviciul din spital trebuie acoperit 24 de ore din 24, iar munca medicului în gardă e cea mai grea. Modificarea majoră adusă de legiuitor prin ordonanţa de urgenţă este că cele 150 de ore diferenţă până la cele 300, cât prestează lunar un medic, trebuie acoperite prin contractul individual de muncă cu timp parţial. Însă Ministerul Sănătăţii a trimis strict o circulară în spitale prin care ne recomandă să asigurăm permanenţa. Nu poți însă obliga medicii să lucreze peste ce prevede Codul Muncii”, a menționat Eugen Munteanu.

Medicul caransebeșean Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor din România, a declarat public că autoritățile au scos obligativitatea de a face gărzi, pentru că un medic român lucra 300 de ore pe lună, nu 150, aşa cum prevede Codul Muncii.

„Spitalul Municipal din Caransebeş a fost de acord să plătească gărzile suplimentare ale doctorilor din spital la nivelul anului 2016, nu la cel din 2009, aşa cum prevede o ordonanţă de urgenţă adoptată recent de Guvern. Decizia a fost luată pentru ca unitatea sanitară să nu rămână fără linii de gardă”, a menționat Borcean.

De asemenea, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat, după întâlnirea cu sindicaliștii din Sănătate, că oferta făcută medicilor de creștere a salariilor, conform OUG 20/2016, și de creștere a plății gărzilor suplimentare, de la 1 octombrie, prin raportarea la salariul de bază majorat, este un pas important către normalizarea remunerației în sectorul sanitar. Decizia a venit la scurt timp după ce unul dintre cele mai mari spitale din capitală, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, a anunţat că este posibil să nu poată asigura toate liniile de gardă începând din 8 august.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/